Buitenland

Londen schenkt aandacht aan doodgeboren kind

Twee Britse parlementsleden –een man en een vrouw– vragen deze week aandacht voor de pijn rond de dood van doodgeboren of jonggestorven kinderen.

Redactie buitenland
10 October 2016 17:21Gewijzigd op 16 November 2020 07:21
Sandbach. beeld Wikimedia
Sandbach. beeld Wikimedia

De twee Lagerhuisleden Antoinette Sandbach en Will Quince houden maandag ook een ‘vragenuurtje’ op Twitter over dit onderwerp. Hun actie komt aan het begin van een Britse campagneweek waarin om aandacht wordt gevraagd voor babysterfte (Baby Loss Awareness Week). Voor donderdag hebben beide Conservatieve politici een debat in het parlement over dit thema georganiseerd. Ze willen tegemoetkomen aan het „stille lijden”.

Will Quince en zijn vrouw Elinor kregen twee jaar geleden een doodgeboren kind dat ze de naam Robert hebben gegeven. Woensdag is zijn herdenkingsdag.

„We ontdekten dat er iets fout was rond de twintigwekenecho en dat hij leed aan het zeer zeldzame syndroom van Edwards”, vertelde Quince tegen de BBC. „Sommige baby’s die dit hebben, leven enkele weken, andere een paar jaar, en sommige worden doodgeboren.”

Quince vertelt over het dilemma waarvoor hij en zijn vrouw stonden: „We hadden twee opties. De zwangerschap voortzetten of afbreken – wat een vreselijk woord is en neerkwam op een injectie via het moederlichaam in het hart van de baby. Het was geen moeilijke keuze voor ons, we besloten de zwangerschap uit te dragen, hoewel het kind daarin waarschijnlijk zou sterven.”

Robert bleef echter leven tot het einde van de zwangerschap, maar stierf tijdens de bevalling. „Het was traumatisch om dat mee te maken”, aldus Quince. „Voor een vrouw om een levenloos kind te baren, en voor de vader die dit aanziet – het is een ijzingwekkende beproeving.”

Zijn collega Sandbach verloor een kind van vijf dagen oud in 2009. Vorig jaar sprak zij hierover in het Lagerhuis. ’s Nachts vond ze haar zoon Sam dood in de wieg. „In de ambulance keek ik twintig minuten naar een rechte lijn. In het ziekenhuis stond een noodteam voor me klaar, maar het was te laat.”


Zie ook een artikel hierover bij de BBC, waar ook een video te vinden is van Sandbach die het Lagerhuis toespreekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer