Exitpoll: Regering wint in Georgië
Volgens de eerste exitpolls lijkt de regeringspartij Georgische Droom (GD) van premier Giorgi Kvirikasjvili de parlementsverkiezingen in Georgië te winnen. Volgens dezelfde polls wordt de Verenigde Nationale Beweging (UNM) van ex-president Michaïl Saakasjvili de op een na grootste partij. Sandra Roelofs, de Nederlandse echtgenote van Saakasjvili, was kandidaat voor de UNM. Beide partijen sturen aan op toenadering tot de Europese Unie en de NAVO.
De pro-Russische Alliantie van Patriotten zou volgens de verwachting de kiesdrempel van 5 procent halen.
Door het ingewikkelde kiessysteem in Georgië, waarbij over twee weken nog districtsverkiezingen volgen, is de definitieve uitslag waarschijnlijk pas rond eind oktober duidelijk. De GD eiste echter na het bekend worden van de exitpolls de overwinning al op: „Volgens onze informatie hebben we 58-59 procent van de stemmen”, aldus vicepremier Kaladze.
De linksliberale GD werd in 2011 opgericht door de rijke zakenman Bidzina Ivanisjvili. De partij won twee jaar later de verkiezingen. In drie jaar tijd wisselde de regering echter drie keer van premier.
UNM-voorman Saakasjvili, die in 2003 de Rozenrevolutie ontketende, wordt sinds 2014 gezocht op verdenking van machtsmisbruik. De voormalige president verloor zijn Georgische nationaliteit en is sinds vorig jaar regiogouverneur in Oekraïne. Tijdens zijn presidentschap raakte Georgië in 2008 in een oorlog met Rusland verwikkeld, waarbij het land de controle over de regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië aan Moskou verloor.
De verkiezingscampagne ging gepaard met geweld. Zo werd er woensdag een aanslag gepleegd op een UNM-parlementslid. Zijn auto ontplofte bij de aanslag, waarbij vier voorbijgangers gewond raakten. Een paar dagen eerder waren twee mannen gewond geraakt bij een schietpartij tijdens een campagnebijeenkomst in Gori. De UNM beschuldigde de autoriteiten ervan een klimaat van haat te creëren.
Ruim 3,5 miljoen kiesgerechtigden konden zaterdag in Georgië naar de stembus en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) volgde de verkiezingen met 350 waarnemers.