Prins Charles eert zijn grootmoeder Alice van Battenberg in Jeruzalem
Iedereen die het nieuws volgde over de begrafenis van de Israëlische oud-president Shimon Peres, heeft kunnen zien dat deze ook werd bijgewoond door de prins van Wales. Maar prins Charles hield het niet bij een bezoek aan de Herzlberg in het westen van Jeruzalem. Hij reed ook naar de oostzijde van de stad, om de graftombe van zijn grootmoeder te bezoeken, prinses Alice van Battenberg. De crypte bevindt zich in de Kerk van Maria van Magdala.
De kerk is gebouwd op de helling van de Olijfberg, schuin boven de hof van Gethsémané. De Britse krant The Sun schreef dat de Britse kroonprins al lang een bezoek wilde brengen aan de kerk.
Het ging om een opmerkelijke vrouw, die een stormachtig leven heeft gehad. Ze werd in 1885 geboren in Engeland en trouwde in 1903 met prins Andrew van Griekenland (1882-1944). Ze kreeg vijf kinderen, onder wie prins Philip, de latere echtgenoot van koningin Elizabeth II.
In 1943, toen Athene bezet was door de nazi’s, bood de dove prinses een schuilplaats aan de Jodin Rachel Cohen en haar twee kinderen. Ze richtte in 1949 een orde op voor Grieks-orthodoxe nonnen. Ze ging in 1967 naar Engeland, na een militaire staatsgreep in Griekenland. Daar kreeg ze bij haar zoon en schoondochter onderdak in Buckingham Palace.
Voordat ze in 1969 stierf, zei ze dat ze graag begraven wilde in Jeruzalem naast haar tante, de groothertogin Elizabeth Feodorovna. Deze tante, die non was geworden, werd in 1918 op gruwelijke wijze door de bolsjewieken vermoord. In 1988 werd het lichaam overgebracht naar Israël. Prins Charles bracht bloemen mee uit Engeland en plaatste die op beide graven.
Conflict
In 1993 gaf Yad Vashem prinses Alice de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren. Een jaar later plantten haar kinderen, prins Philip en zijn zuster, prinses Sophie, er een boom ter ere van haar.
Het bezoek van Charles aan de Olijfberg was onaangekondigd. Maar zo geheim was het nu ook weer niet, want er verschenen al snel berichten en foto’s op de sociale media.
Israëlische media wezen erop dat leden van het Britse koningshuis geen officiële bezoeken brengen aan Israël. De enige uitzondering is het bijwonen van begrafenissen. De Britse krant The Telegraph schreef in 2015 dat het onwaarschijnlijk is dat er een officieel bezoek plaatsheeft voordat het conflict met de Palestijnen is opgelost. Zo zou de Britse regering het willen. Dat is vreemd, want ze bezoeken wel Arabische landen met omstreden regimes.
Een staatsbezoek zegt niet dat de gasten het met alles eens zijn. Bovendien zouden leden van het koninklijk huis een bezoek in balans kunnen brengen door ook naar de Palestijnse gebieden te gaan, mits daar hun veiligheid kan worden gegarandeerd. Een staatsbezoek getuigt van welwillendheid en respect, die Israëliërs en Palestijnen verdienen.
RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: het is hoog tijd voor staatsbezoeken van leden van het Britse koningshuis.