Zorg bezwaarden EO niet weg na gesprek met directie
De Appelgroep beleid EO heeft donderdag met de directie van de omroep „een open en eerlijk gesprek gevoerd op het scherp van de snede.” Er is daarbij aangedrongen op het werken aan herstel van vertrouwen bij de achterban.
Dat zei woordvoerder dr. ir. J. van der Graaf na afloop van het gesprek met de EO-directieleden Arjan Lock en Jaap Kooij en voorzitter ds. W. Smouter van de ledenraad en de raad van toezicht. Het drietal had donderdag eveneens een gesprek met het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk.
De Appelgroep beleid EO uitte vorige week in een open brief grote zorgen over de koers van de omroep. Vijf van de vijftien ondertekenaars van de brief bezochten de EO donderdag. Na afloop zei dr. Van der Graaf dat „het gesprek van onze kant is gevoerd in grote betrokkenheid op het welzijn van de EO en zijn missie.”
Een belangrijk gesprekspunt betrof, aldus Van der Graaf, „onze diepe zorg over vermenging van het IKON-beleid met het EO-beleid.” Dit hangt samen met de taak die de EO enkele jaren geleden kreeg om onder meer de protestantse kerken in Nederland (voorheen verenigd in de IKON) te vertegenwoordigen.
Van der Graaf: „Sommige programma’s roepen de vraag op: Zitten hier nog EO-medewerkers achter die het beleid en de identiteit van de EO ondersteunen? Denk aan programma’s als ”Het vermoeden”, ”Ik mis je” en ”Love me gender”. We hebben gezegd dat de EO niet alleen als taak heeft om de buitenwereld te bereiken met het Evangelie. De vraag is ook: hoe bedien je de eigen achterban?”
De appelgroep heeft bovendien gevraagd wat de EO bedoelt met „het verhaal van Jezus” als het gaat om de missie van de omroep. „Hoe is dat toegespitst op de Persoon van Jezus Christus? We hebben daar geen inhoudelijk gesprek over gehad, maar de vraag neergelegd.”
Van der Graaf merkt op dat het vertrouwen in de EO bij de achterban onder druk staat. „We hebben ervoor gepleit om te werken aan het herstel daarvan.” Hij spreekt van een „onstuimige week” waarin de EO van diverse kanten stevig is bevraagd op zijn identiteit. „Ik kan me niet voorstellen dat de EO dit van zich afschudt en op dezelfde voet verder gaat. Dit moet leiden tot een diepgaande bezinning op het beleid en een verandering daarvan.”
Van der Graaf zegt dat de appelgroep „de vinger aan de pols houdt. We zullen kijken of er echt iets gaat veranderen. Ik vermoed dat we er op enig moment op terug zullen komen, als de EO ook tot verder gesprek bereid is.”
Spanningsveld
Namens het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond gingen voorzitter ds. A. J. Mensink en ds. C. van Duijn het gesprek aan, eveneens als vervolg op een brief aan de EO. Het gesprek ging over de recente benoeming van Tom Mikkers, remonstrants predikant en getrouwd met een man, als programmamaker. „Maar het was veel breder”, aldus ds. Mensink. „Het ging ook over het spanningsveld en de mogelijkheden van de EO binnen het huidige omroepbestel en de missie en boodschap die de EO wil uitdragen.” Nieuw was voor ds. Mensink dat de EO-directie aangaf „dat Mikkers rond zijn benoeming zelf heeft aangegeven dat hij in zijn programma’s meer naar de Persoon van Jezus zou willen kijken en wegblijven bij vage religiositeit.”
De predikant zegt het gesprek eerst te willen terugkoppelen naar het hoofdbestuur voordat hij er inhoudelijke conclusies aan verbindt. „We hebben de EO gevraagd op welke wijze hij het vertrouwen bij de achterban denkt terug te winnen. Zelf kregen we de vraag om te blijven meedenken over de communicatie van het Evangelie in een volstrekt seculiere tijd.”
Ds. Mensink spreekt van een eerlijk gesprek. „Dat betekent niet per definitie dat je eruit bent.” Of de ontmoeting met de EO-delegatie een vervolg krijgt, kon hij niet zeggen. „We zullen ons eerst binnen het hoofdbestuur verder op de situatie beraden.”