Klimaatakkoord Parijs in recordtempo van kracht
Het klimaatakkoord van Parijs wordt volgende maand al van kracht, amper tien maanden na de ondertekening. Die snelheid is bijna een even belangrijk signaal als het verdrag zelf, zeggen waarnemers.
Dat bijna 200 landen het eind vorig jaar eens werden over maatregelen om de klimaatverandering te beperken, werd al historisch genoemd. Maar dat het akkoord nu in minder dan een jaar tijd door voldoende landen is geratificeerd om van kracht te worden, maakt het signaal nog sterker. Ter vergelijking: de ratificatie van het Kyotoprotocol vergde zeven jaar; China en de VS, de landen met de grootste uitstoot ter wereld, waren geen partij.
Patricia Espinosa, de hoogste klimaatambtenaar van de VN, benadrukte gisteren het belang van die snelle ratificatie. „Dit is echt een historisch moment”, zegt ze. „De snelheid waarmee landen het akkoord bekrachtigd hebben heeft geen precedent in de recente geschiedenis en is een krachtige bevestiging van het belang dat landen hechten aan de strijd tegen de klimaatverandering. Ze zijn zich ook bewust van de vele kansen die het akkoord met zich meebrengt.”
Dat het akkoord van Parijs van kracht wordt, is meer dan zomaar een stap op de goede weg, zegt Espinosa. „Het is een buitengewone politieke krachttoer die de deur heeft geopend voor een fundamentele verschuiving in de manier waarop de wereld de klimaatverandering ziet, er zich op voorbereidt en actie onderneemt op alle niveaus van bestuur, in de industrie, investeringen en het middenveld.”
Ook de zakenwereld ziet in die snelheid een duidelijk teken dat het nu menens is. „Dat het akkoord van Parijs amper tien maanden na de klimaattop van kracht wordt, is een tekenend moment voor de wereldeconomie”, zegt Paul Polman, topman van de multinational Unilever. „Het stuurt een niet mis te verstaan signaal naar bedrijven en investeerders: de wereldwijde transitie naar een CO2-arme economie is dringend, onvermijdelijk en versnelt vlugger dan we voor mogelijk hadden gehouden.”
Steve Howard, hoofd van de afdeling duurzaamheid bij IKEA, is het daarmee eens en ziet het akkoord als een keerpunt. „De snelheid waarmee landen het akkoord hebben geratificeerd, toont dat het politieke leiderschap er is om echte verandering te bewerkstelligen. Er is nu zekerheid dat het beleid om de uitstoot aan banden te leggen, steeds strenger zal worden. Dat schept duidelijkheid en ontsluit kansen voor nieuwe producten, diensten en operaties in de CO2-arme economie. Nu moeten we samenwerken aan een snelle transitie naar een toekomst op basis van schone, hernieuwbare energie.”
Nigel Topping, topman van de industriekoepel We Mean Business, doet er nog een schepje bovenop. „Het akkoord van Parijs kan de geschiedenis ingaan als het multilaterale verdrag met de meeste impact ooit. De nooit eerder geziene snelheid waarmee overheden het hebben goedgekeurd, geeft de internationale zakenwereld een krachtig signaal om investeringen, innovatie en groei te stimuleren in een CO2-neutrale economie. Dat signaal zal alleen maar sterker worden.”