Opinie

Minister-president Saksen-Anhalt: Vertaal boodschap Reformatie naar het heden

„De Reformatie in de zestiende eeuw heeft Europa veel gebracht op sociaal gebied. Deze verworvenheden moeten we naar onze tijd vertalen”, vindt dr. Reiner Haseloff, minister-president van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt.

Van een medewerker
6 October 2016 14:57Gewijzigd op 16 November 2020 07:14
Dr. Reiner Haseloff, minister-president van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. beeld RD
Dr. Reiner Haseloff, minister-president van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. beeld RD

Hij sprak woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst in de residentie van de Duitse ambassadeur in Den Haag. Er was een kleine tentoonstelling over de Reformatie te zien.

Haseloff heeft Nederlandse voorouders, is rooms-katholiek en woont in Wittenberg. Hij noemt zichzelf „oecumenisch” en vindt het geen probleem om Luther te promoten, omdat hij „als inwoner van Wittenberg altijd wat gehad heeft met Luther.” De Reformatie heeft veel invloed gehad op sociaal en educatief gebied, aldus de minister-president.

Francke

Haseloff had speciale aandacht voor drie tentoongestelde objecten. Het eerste was een door August Hermann Francke (1663-1727) in het Nederlands vertaald boek, ”Schriftmaatige overweeging van genade en waarheid” uit 1706. De Duitser noemde Francke als een voorbeeld voor de doorwerking van de Reformatie. Hij verwees naar het vele goede dat in de achttiende eeuw in Franckes woonplaats Halle tot stand is gekomen. „Francke is van grote betekenis geweest. Hij was een theoloog die ook praktisch bezig was. Hij richtte een weeshuis op en deed veel andere goede dingen.”

De minister-president bleef ook langer staan bij een schilderij met drie reformatoren: Luther, Calvijn en Melanchthon. Hij noemde het een bijzonder schilderij, niet alleen omdat het mogelijk in Nederland is vervaardigd, maar ook omdat de drie reformatoren in één kunstwerk samenkomen. Er is geen overeenkomstig schilderij bekend. Het portret van Calvijn is nageschilderd van een ander werk, wat ook geldt voor het portret van Luther. Melanchthon, een vriend van Luther, is duidelijk afgebeeld op latere leeftijd. Opvallend zijn de diepe lijnen rond mond en neus.

Het derde element dat Haseloffs aandacht trok, was een stuk gekleurd raamglas uit een van de ramen van de slotkerk in Wittenberg. Op de deur van deze kerk sloeg Luther in 1517 zijn stellingen aan. Het raam­gedeelte dateert uit het einde van de negen­tiende eeuw en was onderdeel van een groep van 200 ramen. Tijdens een restauratie in 1964 werd ongeveer de helft van het glas verwijderd. Toen bleek echter dat er te veel licht in de slotkerk naar binnen viel. Tijdens de restauratie van de afgelopen jaren zijn de originele glazen weer teruggezet en nieuwe glazen vervaardigd.

Restauratie

De slotkerk van Wittenberg werd zondag na een ingrijpende restauratie heropend. De Deense koningin Margrethe en de Duitse president Joachim Gauck woonden de plechtigheid bij. De Deense koningin schonk bij deze gelegenheid een zelfgeborduurd altaarkleed met een witte Lutherroos in het midden. Het kerkgebouw moet een van de grootste trekpleisters vormen tijdens de herdenking van 500 jaar Reformatie en kreeg daarom een opknapbeurt. De kosten bedroegen bijna 8 miljoen euro.

Haseloff kwam naar Den Haag om aandacht te vragen voor het jubileum. Hij verklaarde ’s avonds tijdens een toespraak dat Saksen-Anhalt, de deelstaat waarin Wittenberg ligt, goed voorbereid is op het jubileumjaar en dat de Luther­plaatsen op tijd gereed zullen zijn om de bezoekers te ontvangen. Vorig jaar bezochten ruim 3 miljoen toeristen de deelstaat. De grootste groep buitenlandse toeristen vormden de Nederlanders. Zij waren goed voor 88.000 overnachtingen, zo’n 3000 meer dan het jaar ervoor.

De minister-president van Saksen-Anhalt hoopt dat de stroom Nederlanders in het jubileumjaar toeneemt. Een keur van evenementen en tentoonstellingen in plaatsen als Wittenberg, Eisleben, Halle en Maagdenburg moet hieraan een bijdrage leveren.


Lees ook in Digibron:

Paus niet aanwezig bij Reformatiejubileum in 2017 (Reformatorisch Dagblad, 21 mei 2015)

Klik hiervoor alle artikelen uit het thema Reformatie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer