Goede opslag van energie blijft stevige uitdaging
’s-HERTOGENBOSCH. Bij de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening speelt de opslag van energie een steeds grotere rol. Tijdens de Energy Storage Day, onderdeel van de Vakbeurs Energie in ’s-Hertogenbosch, werd woensdag ingezoomd op de kansen die energieopslag biedt.
Deelnemers aan de dag wisselden ervaringen uit, toonden beschikbare technologie en benoemden belemmeringen. „De energieopslagsector maakt internationaal een spectaculaire groei door en staat ook in Nederland op doorbreken. Groeicijfers tot 500 procent worden gehaald”, aldus Jillis Raadschelders, voorzitter van Energy Storage NL, het platform van bedrijven en organisaties die actief zijn op het gebied van energieopslag.
De eerste systemen voor commerciële opslag zijn inmiddels een feit en nieuwe projecten staan in de steigers. De uitkomsten van het toepassingsonderzoek van dit platform zullen worden vertaald naar het National Actieplan Energieopslag, dat op 24 oktober wordt gepresenteerd.
Peter Kuys, manager bij het Amerikaanse bedrijf AES en pionier op het gebied van elektrische energieopslag, ziet ondanks grote vooruitgang in de kwaliteit en betrouwbaarheid nog weinig toename van de energiedichtheid van de doorgaans op lithium-ion gebaseerde technologie. „Voor de opslag van 2,5 MWh is nog altijd een flinke container nodig.” Een interessante toepassing is het grote Advancion-energieopslagsysteem van 10 MWh dat het bedrijf onlangs installeerde in Vlissingen. Daarvoor zijn 45.000 lithium-ionbatterijen nodig. Deze Advancion levert snel inzetbaar regelvermogen en zorgt daarmee voor een betere balans in vraag en aanbod op het elektriciteitsnet.
Het bedrijf V-Storage wil oude batterijen van elektrische bussen waarvan de capaciteit met 20 procent is afgenomen, gaan hergebruiken om nieuwe batterijsystemen te ontwikkelen waarin energie kan worden opgeslagen. Die opgeslagen energie kan dan weer gebruikt worden om elektrische bussen van stroom te voorzien.
„De op gunstige momenten opgeslagen elektriciteit wordt gebruikt om elektrische bussen op te laden en dient daarnaast als reservecapaciteit om pieken in de stroomvraag op te vangen”, aldus Sander Driessen van V-Storage. Hij neemt Eindhoven als voorbeeld. Daar rijden 22 bussen met een 500 KWh-accupakket aan boord. Als meerdere bussen gelijktijdig gaan bijladen, kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Daarom wordt deze reservecapaciteit als buffer ingezet. Het eerste systeem wordt in december geleverd.
Om de waarde van energieopslag in huishoudens te onderzoeken, startte netbeheerder Stedin samen met partners in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem een project om woningen met zonnepanelen van thuisaccu’s te voorzien. Verwarming heeft plaats met elektrische warmtepompen. John Hodemaekers, manager innovatie bij Stedin: „We kijken hoe we piekbelasting op het elektriciteitsnet kunnen afvlakken door de opslag van overtollige energie in accupacks. Ook willen we weten hoe eindgebruikers hun gedrag kunnen en willen aanpassen aan een dergelijk nieuw energiesysteem.”