Economie

Steeds minder grond in gebruik voor voedselproductie

De oppervlakte land- en tuinbouwgrond in Nederland neemt sinds de eeuwwisseling met gemiddeld een half procent per jaar af. Vooral de uitbreiding van stedelijk gebied is daarvan de oorzaak.

Redactie economie
4 October 2016 16:16Gewijzigd op 16 November 2020 07:11
beeld iStock
beeld iStock

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Voedsel-Economische Bericht (VEB) van het sociaalecononomisch onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research –tot voor kort LEI geheten.

In 2015 stopten 1600 boeren en tuinders ermee. In bijna 70 procent de gevallen gebeurde dat op het moment dat een volgende generatie het bedrijf zou moeten overnemen. Een klein aantal ondernemingen (4 procent) ging failliet. Nederland telt nu nog 63.900 land- en tuinbouwbedrijven.

In de eerste twee kwartalen van 2016 is 17.400 hectare landbouwgrond van eigenaar gewisseld. De grondprijs blijft stegen tot inmiddels gemiddeld 57.000 euro per hectare, aldus het instituut.

Terwijl het vroegere Landbouw-Economisch Bericht zich beperkte tot cijfers over de voedselproductie, neemt het VEB ook consumptie mee. Uit het rapport blijkt dat Nederlandse consumenten steeds meer biologisch voedsel kopen. In 2014 nam de omzet in dit segment met 18 procent toe. Ook komen er steeds meer biologische supermarkten. Vorig jaar waren dat er 50, tegen 20 in 2013. Toch hebben biologische producten nog maar een klein aandeel in de totale voedselconsumptie in Nederland, namelijk 3 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer