Buitenland

Drone filmt Aleppo, meisje (7) twittert vanuit belegerde stad

Aanhoudende luchtaanvallen van het Syrische regime en Russische bommenwerpers teisteren Aleppo. De bombardementen namen de afgelopen weken in hevigheid toe.

Webredactie
4 October 2016 09:58Gewijzigd op 16 November 2020 07:10
Aleppo. Beeld AFP
Aleppo. Beeld AFP

De Verenigde Staten en Rusland koersen aan op een diplomatieke impasse over de situatie in Syrië. Intussen zitten er nog meer dan 250.000 burgers in het deel van de stad dat het zwaarst onder vuur ligt. Ze zijn verstoken van essentiële hulp.

Persbureau Reuters filmde de schade van de recente luchtaanvallen met een drone. De Verenigde Naties heeft de Syrische en Russische aanvallen –waarbij veel burgerdoden vallen– betiteld als “barbaars”. Beide landen zeggen dat ze alleen militanten bestoken.

aleppo-fb

Volgens Reuters eiste het inmiddels zes jaar durende conflict al honderdduizenden slachtoffers.

Bana Alabed

De 7-jarige Bana Alabed twittert sinds vorige maand met hulp van haar moeder Fatemah berichten uit Aleppo. Op het account @AlabedBana verschijnen korte berichtjes en video’s waarin het meisje vertelt dat er gebombardeerd wordt en dat ze bang is om te sterven.

„Ik ben bang dat ik vanavond sterf”, schreef ze zondagavond onder de naam @AlabedBana. „Deze bommen zullen mij doden.” Ze voegde er een filmpje bij waarop inslagen van bommen te horen zijn. Ze staat met haar vingers in de oren bij een raam. „Alstublieft, bid voor ons”, vroeg ze even later.

Maandagochtend meldde ze zich weer. „Het is een wonder dat we nog leven. De bommen raakten direct aan ons huis.” Het schijnt dat het huis van de buren is geraakt. Op een video toont ze een tuin die vol puin ligt. „Ik kan nu nergens meer spelen”, klaagt ze.

Ze schrijft met behulp van haar moeder Fatemah. Soms staat erbij dat een bericht van haar moeder is. Fatemah klaagde maandagavond dat de kinderen wakker werden van de bommen. „Bana was juist ingeslapen. We horen de dreunen. Elk moment denk ik dat we worden geraakt.”

Bana meldde ook dat ziekenhuizen worden getroffen door bombardementen. Door het oorlogs­gevaar gaan mensen ook niet meer over straat om medische hulp te ontvangen.

Aan de Russische president Poetin vraagt ze: „Wat als het kind uit het gezin van zeven dat je gisteren doodde, je eigen kind was? Vertel me eerlijk wat je voelt.”

Bana voegt foto’s en video’s bij haar teksten. Ze gebruikt zodoende alle technieken die in een mediatraining voor volwassenen zouden worden aangeraden. Zondagavond bedankten Bana en haar moeder de vele sympathisanten die hun berichten sturen.

Bana schrijft in het Engels. Haar moeder was docent en die heeft haar deze vreemde taal geleerd. Daarmee is duidelijk dat ze geen gemiddeld Syrisch meisje is. Al enige tijd kan ze niet meer naar school en krijgt ze thuis onderwijs van haar moeder. Vorige week stuurde ze een foto waarop ze met een schoolboek staat. „Ik lees om de oorlog te vergeten”, schreef ze erbij. Gisteravond voegde ze daaraan toe: „Stop met bommengooien, want ik wil nu lezen.”

De burgeroorlog in Syrië is niet alleen een strijd met bommen en granaten, maar ook een informatieoorlog. Het valt daarom ook niet uit te sluiten dat Bana onderdeel is van een strategie van een van de partijen. Die strategie is dan in elk geval wel effectief, want wereldwijd is er aandacht voor Bana’s Twitteraccount. Het aantal volgers stond vanochtend op bijna 42.000.

Dinsdagavond twitterde moeder Fatemah geërgerd dat ze inmiddels twaalf accounts telde op naam van Bana Alabed. Ze vraagt zich af wat ze hiertegen kan doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer