Storing gyroscoop aan boord van ISS
Een van de gyroscopen, die zorgen voor de stabiliteit van het internationale ruimtestation ISS, is donderdagavond uitgevallen.
Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gemeld. Enkele uren eerder was de Nederlandse astronaut André Kuipers met de nieuwe bemanning in het ruimtestation aangekomen.
In de komende weken moeten er buiten het station reparatiewerkzaamheden worden verricht. De NASA gaat ervan uit dat het mankement niet in de gyroscoop zit, maar in de stroomvoorziening.
Twee jaar geleden liet ook een gyroscoop het afweten. Door de nieuwe storing werkt het ISS nu met slechts twee van de vier gyroscopen. Volgens de NASA levert dat geen gevaar op voor de mensen aan boord.
De verfijning van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek gaat nog steeds verder. De ontwikkeling van deze technieken is per definitie grensverleggend, want in geen enkele andere discipline worden zulke hoge eisen gesteld aan veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.
Dat heeft prof. B. Droste donderdag gezegd in zijn intreerede als decaan van de faculteit luchtvaart- en ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft. Droste, luitenant-generaal b.d., is voormalig F-16-piloot en was tot 2000 bevelhebber van de Koninklijke Luchtmacht.
De gestelde eisen vragen veel van de kennis en de creativiteit van vliegtuigbouwers en onderzoekers. Droste meent dat het goed gesteld is met de Nederlandse kennis van lucht- en ruimtevaart. Daarbij verwees hij naar astronaut André Kuipers, die nog bij Droste heeft gevlogen.
Droste vindt het merkwaardig dat er na de landing van Kuipers op ruimtevaart wordt bezuinigd. Volgens Droste kan juist ruimtevaart- en luchtvaarttechniek een vooraanstaande rol spelen om de innovatiekloof tussen Europa en de Verenigde Staten te dichten. Die moet binnen zeven jaar zijn verwezenlijkt. Hij ziet de faculteit als een kweekkamer voor nieuwe technische concepten.