Ds. Uitslag laat eigen catechisatiemethode uitgeven
Drie kwartier luisteren naar een monoloog van een catecheet? Niet ideaal, vindt ds. A. C. Uitslag. Hij schreef de methode ”De enige Troost”, waarmee catechisanten ook zelf aan de slag moeten.
Het idee om een eigen catechisatiemethode te schrijven, ontstond in 2003 toen ds. Uitslag, predikant van de christelijke gereformeerde Eben-Haëzerkerk in Urk, in zijn eerste gemeente Kerkwerve stond. „Ik kom uit het onderwijs en was op zoek naar een methode die verschillende didactische werkvormen gebruikt. In progressievere gemeenten in de gereformeerde gezindte vond ik die wel, maar de stijl, de afbeeldingen en de woordkeuze daarvan spraken mij niet aan. Daarom besloot ik zelf een methode te schrijven.”
Leerboek
Ds. Uitslag werkte aan een methode, bestaande uit vijf delen, die is gebaseerd op de Heidelbergse Catechismus en gaf die in 2006 in eigen beheer uit. „De Heidelbergse Catechismus is het leerboek van de kerk bij uitstek. Een betere samenvatting van de gereformeerde leer vind je niet.”
Zo’n twintig christelijke gereformeerde kerken en twintig hersteld hervormde gemeenten hebben de afgelopen jaren gebruikgemaakt van de boekjes. Onlangs gaf uitgeverij Den Hertog de catechisatiemethode opnieuw uit. „Samen met de redacteuren heb ik de tekst nog eens doorgenomen en voegden we een deeltje toe. De methode bestaat nu uit zes delen die elk een aantal zondagen uit de Heidelbergse Catechismus behandelen.”
Elk hoofdstuk begint met een Schriftgedeelte met enkele vragen daarover. Vervolgens worden er een vraag en antwoord uit de Heidelbergse Catechismus uitgelegd. In de kantlijnen staan zogeheten Nadenkertjes, prikkelende vragen of stellingen, en opdrachten. De hoofdstukken eindigen met een aantal verwerkingsvragen.
Catecheten hebben zo de keuze uit verschillende werkvormen, verklaart ds. Uitslag. „Ze kunnen de vragen klassikaal behandelen, maar ook de catechisanten in groepjes aan de slag laten gaan.”
De beste catechisatieles is die waarin de catecheet zo min mogelijk aan het woord komt, vindt de Urker predikant. „Een catecheet moet leidinggeven en doceren, maar catechisanten leren over het algemeen het meest als ze daarnaast zelf de stof doornemen en er in kleine groepen met elkaar over praten.”
Verlangen
”De enige Troost” is bedoeld voor alle leeftijdsgroepen. Zelf behandelt ds. Uitslag de eerste delen met de jongere catechisanten en de latere delen met de oudere. „Dat sluit mooi aan bij de opbouw van de Heidelbergse Catechismus”, zegt hij. „Maar iedere catecheet is daar vrij in.”
De methode wordt gebruikt in de rechterflank van de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Hersteld Hervormde Kerk. Gemeenten schaffen inmiddels ook de nieuwe delen aan.
De Urker predikant hoopt dat zijn methode jongeren helpt om zich de gereformeerde leer eigen te maken. „En dan gaat het niet alleen om feiten- en verstandskennis, maar bovenal dat ze zicht krijgen op Wie de Heere is en wie ze zelf zijn. Dat ze gaan verlangen om de Heere te kennen, te dienen en te vrezen.”