Draadloze gordel vervangt stickers bij vroeggeboren baby
Te vroeg geboren baby’s worden, als dat nodig is, direct na de geboorte beplakt met elektroden. De stevige stickers zijn via draden aan een monitor verbonden en meten of hartslag, temperatuur en ademhaling in orde zijn. Het Eindhovense bedrijf Bambi Medical komt met een alternatief dat minder belastend is voor de tere babyhuid: De Bambi-Belt.
De eerste prototypes van de Bambi-Belt zien er vrolijk uit. Op het zachte gordeltje, dat om de borst van de baby wordt geplaatst, zit een glimlachende apenkop. „De Bambi-Belt moet vrolijk zijn voor de baby en de ouders”, aldus Fabio Bambang Oetomo, directeur en mede-oprichter van Bambi Medical. „Daarom is er gekozen voor vrolijke dieren zoals een aap, vos, konijn en dergelijke.”
Het brein achter de Bambi-Belt is de vader van Bambang Oetomo, hoogleraar Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven en kinderarts in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. „De huidige meettechniek zorgt voor veel pijn en stress bij de premature baby. Elke twee tot vijf dagen moeten verpleegsters de stickers vervangen. De tere babyhuid kan er zelfs door beschadigen en we weten dat pijn en stress schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Ik dacht: Dat moet anders kunnen.”
Sensortechniek
Hij ontwikkelde daarom het gordeltje met daarin sensoren die de belangrijkste functies van de premature baby in de gaten houden. De meettechniek verschilt niet veel van die in de traditionele stickers, maar omdat de sensortechniek de laatste jaren sterk is verbeterd, is direct plakken op de huid niet meer nodig, zo verwacht de uitvinder.
Een ander nadeel van de huidige meetmethode is dat het kind niet gemakkelijk uit de couveuse gehaald kan worden omdat het met draadjes aan apparatuur vast zit, zo meldt Bambi Medical op de crowdfundingswebsite Leapfunder. „Hierdoor kunnen ze minder gemakkelijk bij de moeder gelegd worden, terwijl het huid op huid contact, het zogenaamde kangoeroeën of buidelen, juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind.”
De Bambi-Belt verstuurt de meetgegevens daarom draadloos naar de monitor. De uitvinders zijn ervan overtuigd dat door het ontbreken van de draden er veel bezuinigd kan worden in de zorg. „Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door vier uur buidelen per dag het kind gemiddeld twee dagen minder lang in het ziekenhuis hoeft te liggen.”
Interesse
Op dit moment test het Maxima Medisch Centrum de vinding van Bambang Oetomo bij kinderen met een normaal geboortegewicht om te kijken of de meetresultaten even betrouwbaar zijn als die van de huidige techniek.
In een volgende fase sluiten andere ziekenhuizen aan. „Veel Nederlandse ziekenhuizen zijn geïnteresseerd. En ook drie Europese ziekenhuizen willen meedoen aan de testen.” Als de onderzoeken positief verlopen, verwacht Bambi Medical het product in 2018 op de markt te kunnen brengen.