„Afvoer kernafval Petten onhaalbaar”
Het afvoeren van 1600 vaten kernafval van het Noord-Hollandse Petten naar het Zeeuwse Nieuwdorp is onhaalbaar. Dat zegt eigenaar NRG, zo berichtte de NOS dinsdag. Vijf vragen.
Wat is er aan de hand?
De overheid wil dat al het radioactieve afval van Nederland wordt opgeslagen bij Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra) in Nieuwdorp. De vaten die in Petten ondergronds zijn opgeslagen, moeten daar dus weg. Het afvoeren kost naar schatting zo’n 100 miljoen euro. Het nucleaire bedrijf NRG in Petten verkeert echter in de financiële problemen en kan dit geld niet opbrengen.
Wat wordt er in Petten gemaakt?
De reactor van het bedrijf produceert isotopen voor medische doeleinden. Het gaat om ongeveer een derde van de wereldwijde productie van deze materialen. Ziekenhuizen gebruiken de isotopen vooral voor de behandeling van kankerpatiënten.
Wat zit er in de 1600 vaten?
Dat is niet exact bekend. Het zou gaan om allerhande afval dat in aanraking is geweest met radioactief materiaal. Er zit onder andere pvc in. Door aanwezige radioactiviteit kan een chemische reactie optreden waarbij zoutzuur ontstaat, dat de vaten aantast. Een deel van de vaten is vervangen.
Is er sprake van een gevaarlijke situatie?
Volgens NRG is dat nog niet het geval. Zes vaten kunnen echter niet worden vervangen. NRG houdt ze in de gaten, maar duidelijk is dat het materiaal wel weg moet uit Petten. Overigens verschillen de meningen over de veiligheid bij NRG. Anonieme bronnen zeggen dat het bedrijf niet veilig genoeg werkt.
Wat nu?
Volgens de NOS wordt de Tweede Kamer eind deze week ingelicht over de problemen met het kernafval. De Tweede Kamer vindt dat NRG zelf de kosten van het afvoeren moet betalen. Wel zeggen enkele fracties dat het Rijk financieel moet bijspringen als NRG financiële problemen heeft.