Hartpatiënten willen opheldering van Erasmus
Belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland gaat onderzoeken of en in hoeverre mensen ongevraagd proefkonijn zijn geweest op de hartafdeling van het Erasmus Ziekenhuis.
Aanleiding is een bericht van de NRC vorige week dat 141 hartpatiënten in het Rotterdamse ziekenhuis hebben meegedaan aan medisch-wetenschappelijk onderzoek zonder daarvan op de hoogte te zijn geweest. Dat is volgens deskundigen in strijd met de wet.
Als patiënten denken de dupe te zijn geworden, kunnen zij dit melden bij de belangenorganisatie. „Mocht blijken dat zij ten onrechte proefkonijn zijn geweest, kan worden overwogen om het ziekenhuis aansprakelijk te stellen”, aldus Hartpatiënten Nederland.
De betreffende patiënten hadden last van boezemfibrillatie en werden geopereerd met een katheter met een bevroren ballon. Het zou gaan om een onderzoek naar de veiligheid en haalbaarheid van de ballon. Twee patiënten zouden nog altijd gevolgen van toen opgetreden complicaties ondervinden.
Volgens het Erasmus is er echter geen sprake van een vooropgezet onderzoek en was de behandelingsmethode goedgekeurd voor gebruik in Europa. „Het betrof geen behandeling in het kader van medisch wetenschappelijk onderzoek. Patiënten zijn op de gebruikelijke wijze vooraf geïnformeerd over hun behandeling”, meldt het ziekenhuis op zijn website.
Betrokken artsen hebben achteraf wel een dossieronderzoek uitgevoerd. „Bij dergelijk onderzoek analyseren we de uitkomsten van reguliere behandelingen bij groepen patiënten achteraf. Het gaat om onderzoek om ons eigen handelen te controleren, continue te verbeteren en om inzicht te krijgen in langetermijneffecten van behandeling.”