Kabinet overweegt aanleggen white list hulporganisaties
Nederland is bereid om in de EU een discussie te starten over het aanleggen van een zogeheten white list van humanitaire organisaties die opereren in landen waar internationale sancties tegen gelden.
Dat hebben de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maandag geantwoord op Kamervragen van SGP en SP. Die hadden vragen gesteld na berichten dat de Rabobank giften voor hulp in Syrië, die bij Stichting Ismaël binnenkomen, niet langer naar dat land overmaakt. De stichting Friedensstimme bleek vergelijkbare problemen te hebben met haar transacties via de Rabobank, maar dan naar sanctieland Rusland.
Banken maken hun eigen risicoafweging omtrent het al dan niet uitvoeren van transacties, stellen Koenders en Ploumen. Het kabinet vindt het belangrijk dat zij zich daarbij houden aan geldende regelgeving en sanctieregimes.
Tegelijkertijd wil het kabinet de oorlogslachtoffers in Syrië beter helpen en steunt het daarom de hulpverleningsorganisaties. „Wij blijven banken aansporen humanitaire organisaties optimaal te faciliteren.”
De bewindslieden staan in dat verband positief tegenover het aanleggen van een white list. Op zo’n lijst komen organisaties te staan die in Syrië actief zijn, waaraan banken financiële diensten mogen verlenen. „Dat is een idee dat verdere discussie verdient.” Nederland wil daarover in EU-verband een debat openen.
SGP’er Dijkgraaf stelt in een reactie de ontwikkelingen „nauwgezet” te blijven volgen. „Wij zullen met name de optie van white listing zo veel mogelijk bevorderen. Dan komt het risico immers te liggen bij het ministerie en kunnen banken niet langer weigeren mee te werken aan humanitaire hulp. Het moet nu wel snel van de grond komen.”
In een reactie noemde de Rabobank het dinsdagmorgen „goed nieuws” dat de discussie in de EU gevoerd zal worden. „Als bank zouden we erg geholpen zijn met zo’n lijst, zodat we die kunnen toepassen. Nog belangrijker is dat de organisaties ermee geholpen zijn.”