Duitse privacywaakhond pakt Facebook aan
Facebook moet onmiddellijk stoppen met het opslaan en gebruiken van gegevens van de circa 35 miljoen Duitse gebruikers van zijn berichtendienst WhatsApp. Dat heeft een privacywaakhond in Hamburg dinsdag bepaald.
Facebook nam WhatsApp in februari 2014 over voor 16 miljard dollar. Tot voor kort hield het bedrijf de klantgegevens van de chatdienst strikt gescheiden van die van het eigen sociale netwerk. Maar onlangs paste het de gebruiksvoorwaarden aan zodat uitwisseling mogelijk werd.
Die wijziging kan volgens de Hamburgse privacywaakhond evenwel niet door de beugel. Twee jaar geleden is beloofd dat de gegevens van WhatsApp-gebruikers niet gedeeld zouden worden met Facebook. Dat dit nu toch gebeurt, zonder expliciete toestemming te vragen, is strijdig met Duitse privacywetgeving.
Een woordvoerder van Facebook zei dat het bedrijf meent te voldoen aan Europese privacywetgeving. „We zullen samenwerken met de privacy-autoriteit in Hamburg met als doel om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen”, liet hij weten.
Ook in Nederland wordt kritisch gekeken naar het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) sprak er eerder deze maand zijn zorg over uit. De Autoriteit Persoonsgegevens zag toen evenwel nog geen reden om in actie te komen.
Een woordvoerster van de Nederlandse privacywaakhond liet weten dat de werkwijze van Facebook wel vragen oproept. De kwestie wordt dan ook besproken in Brussel, waar dinsdag en woensdag de voorzitters van de Europese privacytoezichthouders bijeen zijn.