Deutsche Bank zou nieuwe bankencrisis kunnen veroorzaken
Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, verkeert in zwaar weer. Een dreigende miljardenboete uit de VS en speculaties over staatssteun leidden er maandag toe dat de aandelenkoers van deze reus in de wereld van het grote geld verder instortte.
Slaagt het concern erin de problemen het hoofd te bieden? Die vraag hangt al langere tijd boven de markten. Er bestaan zorgen over zijn kapitaalpositie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) merkte de bank in juni aan als een gevaar voor het financiële systeem. Een faillissement zou zomaar een nieuwe bankencrisis kunnen inluiden, zoals dat in 2008 gebeurde door de ondergang van Lehman Brothers.
Tegen die achtergrond keren beleggers de onderneming, met hoofdkantoor in Frankfurt, de rug toe. Zij gooien hun stukken in de verkoop. De koers daalt sinds vorige zomer voortdurend. In augustus 2015 stond die op circa 32 euro. Er is nu nog ruim 10 euro van over. Sinds halverwege deze maand verdampte weer bijna 20 procent van de waarde en maandag kreeg Deutsche Bank een klap van 7,5 procent, om te sluiten op de laagste stand ooit.
De directe aanleiding voor de jongste onrust houdt verband met een bericht van het Duitse tijdschrift Focus. Dat meldde afgelopen weekend dat bondskanselier Angela Merkel er niets voor voelt eventueel staatssteun toe te kennen. Dat zou zij in een gesprek met topman John Cryan hebben gezegd. Merkel vreest waarschijnlijk dat de kiezer haar bij de verkiezingen volgend jaar afstraft als zij met belastinggeld een bedrijf overeind houdt dat door eigen schuld, als gevolg van allerlei schandalen, in moeilijkheden is geraakt.
Deutsche Bank probeerde maandag uiteraard de gemoederen te bedaren. Volgens een woordvoerder is een noodpakket helemaal niet aan de orde en staat een aandelenemissie –die het eigen vermogen versterkt, maar voor de zittende aandeelhouders een verwatering van hun belangen betekent– evenmin op de agenda. Ook een zegsman van de regering wees de geruchten over een steunoperatie van de hand.
Onlangs bleek dat het Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat de noodlijdende bank zo’n 14 miljard dollar (12,5 miljard euro) op tafel legt voor een schikking vanwege misstanden met hypotheken in de aanloop naar de financiële crisis van 2008. Dat is een veel forser bedrag dan waarop in beurskringen werd gerekend. Het concern zou destijds bij de verkoop in de VS van die leningen klanten hebben misleid.
Ooit fungeerde Deutsche Bank als boegbeeld van financieel Duitsland, maar de laatste jaren lijkt het, zoals Der Spiegel het in 2012 verwoordde, een schandaalbank geworden. Net als veel Europese branchegenoten, waaronder de Rabo, is het concern schuldig bevonden aan het manipuleren van de belangrijke rentetarieven libor en euribor. Britse autoriteiten doen onderzoek naar gesjoemel met valutakoersen en de Amerikanen bekijken of de internationale sancties tegen Rusland zijn overtreden door zakelijke relaties met Poetingetrouwen. Kortom, van vele kanten ligt Deutsche Bank onder vuur.
De onderneming opereert wereldwijd en telt zo’n 100.000 medewerkers. Ze ontplooit vooral activiteiten in de sfeer van investment banking, het zakenbankieren, en richt zich minder op particulieren. Ze begeleidt bedrijven bij fusies, overnames, emissies en ingewikkelde financiële constructies. Een jaar terug kondigde zij aan zo’n 9000 werknemers te zullen ontslaan, om efficiënter en winstgevender te worden. Over 2015 rapporteerde zij een verlies van 6,8 miljard euro. De bank zette daarbij ruim 5 miljard euro opzij als voorziening voor boetes.