Economie

Minder winst Microsoft door juridische kwesties

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft donderdag een winst van 1,32 miljard dollar (1,1 miljard euro) over het afgelopen kwartaal gemeld. Dat is een daling van 38 procent in vergelijking met de winst van 2,14 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Van onze correspondent
23 April 2004 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Deze daling is vooral toe te schrijven aan „reserveringen wegens juridische kwesties” zoals onder meer de boete van 610 miljoen dollar die Microsoft onlangs opgelegd kreeg door de Europese Commissie. Verder waren er belangrijke kosten verbonden aan een gewijzigd compensatiesysteem voor medewerkers van Microsoft. De omzet van het bedrijf steeg van 7,84 miljard dollar vorig jaar tot 9,18 miljard dollar (7,71 miljard euro) in de afgelopen drie maanden. Het omzetcijfer kwam als een verrassing voor analisten, die van circa 8,6 miljard waren uitgegaan.

Financieel directeur John Conners verwacht goede resultaten voor het huidige kwartaal. „Onze research registreert een toename van de verkoop van servers (computersystemen voor grote bedrijven) en van personal computers. Dat betekent dat hier goede afzetmogelijkheden liggen voor onze Windows-besturingssystemen en office software”, aldus Connors. Microsoft meldde ook een stijging van 30 procent in de verkoop van de Xbox voor computerspelletjes. Met 50 miljard dollar in kas lijkt de positie van Microsoft beslist solide. Dat werd donderdag ook werd weerspiegeld in de stijging van het aandeel met 1,75 dollar (6,8 procent) tot 27,20 dollar in de handel na het sluiten van de beurs.

Desondanks duiken er toch donkere wolken op aan de verre horizon. „Het conflict met de Europese Commissie over het bundelen van producten ten nadele van de concurrentie kan ernstige gevolgen hebben voor de verkoop van Windows in Europa en elders ter wereld. Daar komt de stijgende populariteit van het besturingssysteem Linux bij. Steeds meer overheden gebruiken het goedkopere Linux en computerproducenten beginnen nu ook kopers van pc-versies met Linux aan te bieden. Het is allemaal nog niet zorgelijk voor Microsoft, maar het betekent toch dat er geknaagd wordt aan de monopoliepositie van het bedrijf”, meent Lanny Banker, analist voor de digitale markt van investeringsbank Citigroup Global Markets.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer