Stadspastor: Zwolle moet broedplaats van bezieling worden
Naast steden als Leiden, Arnhem en Middelburg heeft nu ook Zwolle een eigen stadspastor. Ds. Mariska van Beusichem (48) gaat in Zwolle „de behoefte aan spiritualiteit en zingeving” onderzoeken.
Een predikant zonder gemeente. Dat wordt ds. Van Beusichem in Zwolle. De stadspastor komt in dienst van de stichting Grote Kerk en krijgt als taak „in te spelen op de groeiende behoefte aan zingeving onder mensen die niet bij een kerk zijn aangesloten.”
Ds. Van Beusichem, die twee dagen in de week aan de slag gaat als stadspastor, is sinds zes jaar voorzitter van de stichting Thomas a Kempis in Zwolle en ontmoet veel mensen die niet kerkelijk zijn, maar „wel geïnteresseerd zijn in spiritualiteit. Ook jonge mensen blijken soms met levensvragen te zitten en te zoeken naar inspiratie in hun leven.”
De nieuwe stadspastor hoopt „met Zwollenaren in gesprek te gaan, naar hen te luisteren en te zoeken naar een gezamenlijke taal waarin we elkaar verstaan. Ik geloof dat in ieders levensverhaal iets van God zichtbaar is. Dat zeg ik niet altijd, omdat ik dan voor sommigen het gesprek direct dichttimmer. Ik wil ervoor waken om bij mensen gelijk met de kerk aan te komen. Natuurlijk breng ik mijn eigen christelijke traditie ter sprake, maar het geloof is veel breder. Jezus is niet gekomen om de kerk op te richten, maar om het Koninkrijk van God te brengen.”
Veel mensen zetten zich al in voor vrede, gerechtigheid en medemenselijkheid in de samenleving, is de ervaring van ds. Van Beusichem. „Het is mijn taak om hen op die plek waar ze zich bevinden te versterken in plaats van af te wachten of ze naar de kerk komen, waar het grootste gedeelte van de dienst toch abracadabra voor hen is.”
Ze hoopt projecten voor scholen op te zetten om leerlingen bij de kerk te betrekken. „Bijvoorbeeld een speurtocht langs diverse kerken in Zwolle met allerlei opdrachten en uitleg over wat er gebeurt in de kerk.”
Daarnaast wil ze het gesprek tussen de verschillende generaties op gang brengen. „De Grote Kerk moet weer een broedplaats worden voor nieuwe vormen van inspiratie en bezieling.”
Het stadspastoraat wordt één van de ruim vijftig pioniersplekken in de Protestantse Kerk in Nederland. Een pioniersplek is een vernieuwende vorm van kerkzijn die aansluit bij de veranderende cultuur en gericht is op mensen die het Evangelie niet kennen en niet of niet meer betrokken zijn bij een bestaande kerk.
Proefschrift over Franse karmelietes
Ds. M. R. H. (Mariska) van Beusichem is voor 0,4 fte aangenomen als stadspastor van Zwolle. Ze is eveneens parttime verbonden aan de hervormde Vluchtheuvelkerk in Zetten. Ds. Van Beusichem is bezig met een proefschrift over de geestelijke weg van de Franse karmelietes en rooms-katholieke heilige Thérèse van Lisieux (1873-1897). „Door aandachtig te luisteren naar het verhaal dat Thérèse over haar leven vertelt vanuit het perspectief van de goddelijke liefde, hoop ik mijn oor te oefenen in het „God naar buiten luisteren” in de levensverhalen die mensen mij als pastor en medemens vertellen. De Karmelieten zeggen dat alles en iedereen over God spreekt, en dat is ook zo. Maar we moeten daar wel onze oren voor openen.”
Naast haar werk als predikant is ze voorzitter van de Zwolse stichting Thomas a Kempis. In 2013 was ds. Van Beusichem hoofdredacteur van de eenmalige glossy THOMAS.
De „intrede, presentatie en zegening” van ds. Van Beusichem vindt zondag plaats tijdens een Michaëlsviering in de Grote Kerk.