Binnenland

Donner weerspreekt vertrouwenscrisis bij OM

Van een vertrouwenscrisis binnen het openbaar ministerie (OM) is geen sprake. Wel zijn er nu en dan spanningen maar dat is normaal gezien de werkdruk waaronder bij het OM wordt gewerkt. Dat zei minister Donner (Justitie) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het OM.

ANP
23 April 2004 06:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

De bewindsman beriep zich op een belrondje onder leidinggevenden binnen het OM en een schriftelijke verklaring van onder anderen de negentien hoofdofficieren en de vijf hoofdadvocaten–generaal. Hieruit blijkt volgens Donner dat de parketten niet overhoop liggen met de voorzitter van het college van procureurs–generaal, De Wijkerslooth.

Dat beeld ontstond bij de Tweede Kamer na een reeks incidenten en werd bevestigd door een uitgelekt memo van de hoofdofficier van het parket in Amsterdam, De Wit, waarin die stelt dat zijn mensen ontevreden zijn met De Wijkerslooth. De super–pg zou niet achter zijn organisatie staan en teveel aandacht hebben voor de belangen van zijn minister, Donner. Ook De Wit tekende trouwens de schriftelijke steunverklaring.

Het memo, dat het NOS–journaal woensdag naar buiten bracht, was een verslag van een bijeenkomst van 6 februari die ging over de bedreigingen door criminelen aan het adres van officier van justitie Plooy. Het college van pg’s weigerde toen een deal te sluiten met een crimineel die informatie zou hebben over de bedreigers. Dat leidde bij collega’s van Plooy in Amsterdam tot onbegrip.

Donner zei donderdag dat deze affaire een paar dagen later al was uitgepraat. Bovendien had het college helemaal niet akkoord kunnen gaan, omdat de deal „volstrekt afweek van de regels". Plooy legde zijn functie neer, waardoor de indruk kon ontstaan dat de criminelen hun zin hadden gekregen.

Donner verwierp die gedachte fel. „Als men wel toegeeft en afwijkt van de regels, dan geeft men juist toe aan die dreiging en is men potentieel corrupt."

De bewindsman benadrukte dat ook de politiek bijdraagt aan de onrust die door incidenten ontstaat. „Als u er telkens bovenop springt met reacties, blijft de mist die u wilt voorkomen. Dan krijgt u een apparaat dat vooral met zichzelf bezig is." De Kamer was juist ongerust over de negatieve beeldvorming en had Donner gevraagd die weg te nemen en de onrust bij het OM te bezweren.

Met name de PvdA en de LPF waren niet gerustgesteld door de „sussende woorden van Donner". Zij twijfelden eraan of alle vijfhonderd officieren van justitie achter de verklaring van hun hoofdofficieren stonden. Donner wilde echter van geen onderzoek hiernaar weten, zoals de PvdA voorstond.

De Kamerleden maakten tijdens het debat vooral elkaar verwijten dat zij teveel uitgingen van geruchten en mediaberichten. Rouvoet (ChristenUnie) vond het een „genant debat" en Van Haersma Buma (CDA) noemde de manier waarop de Kamer over De Wijkerslooth praatte „een treurigmakend dieptepunt." LPF’er Eerdmans kreeg kritiek over zich heen toen hij zei dat hij de minister niet altijd gelooft. Na ingrijpen van een boze Donner zelf, trok hij zijn bewering in. De LPF vroeg als enige partij om het vertrek van De Wijkerslooth, die bij het debat naast Donner zat. D66 slikte eerder geuite harde kritiek weer in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer