OESO somberder over wereldeconomie
Een zwakke handel en onevenwichtigheden op de financiële markten zetten een rem op de groei van de wereldeconomie. Die groeit dit jaar minder hard dan in 2015, met slechts een bescheiden versnelling in 2017, aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag gepubliceerd rapport.
Sinds de financiële crisis van 2008 is de groei van de wereldhandel sterk afgezwakt. De OESO wijt dat onder meer aan een gebrek aan voortgang bij het slechten van barrières voor internationale handel. „Hoewel een zwakke vraag zeker een rol speelt, is het gebrek aan politieke steun voor een handelsbeleid waar velen van zouden profiteren een bron van diepe zorg”, aldus hoofdeconoom Catherine Mann van de Parijse denktank.
Een ander economisch risico vormt het ruime monetaire beleid van centrale banken. Veel overheden hebben het economisch herstel te lang laten afhangen van de lage rente en stimuleringsmaatregelen, zonder zelf de benodigde economische hervormingen door te voeren. De nog altijd extreem lage rente drijft bijvoorbeeld de prijzen van onroerend goed hoog op. Oververhitting en zeepbelvorming liggen op de loer, meent de OESO.
De denktank verwacht dit jaar een groei van de wereldeconomie met 2,9 procent, gevolgd door een expansie van 3,2 procent in 2017. Beide ramingen liggen 0,1 procentpunt lager dan bij het vorige meetpunt in juni. De keuze van de Britse kiezers voor een vertrek uit de Europese Unie drukt vooral volgend jaar de groeivooruitzichten, in Groot-Brittannië zelf maar ook voor de eurozone.