Waar 500 theologiestudenten naartoe gingen
Meer dan 500 studenten begonnen deze maand met hun (vervolg)studie theologie of godsdienstwetenschappen. Daarvoor schreven ze zich in voor een bachelor of master bij een van de Nederlandse universiteiten. Hoe hangt de theologische vlag erbij?
Nederland telt in totaal bijna 1600 studenten theologie en religiewetenschappen. En dat is eigenlijk al jaren zo. Het theologische landschap blijft ook overzichtelijk: geen enkele theologische faculteit of universiteit heeft te maken met jarenlange groei. Of krimp. Meestal schommelen de cijfers.
De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), met vestigingen in Amsterdam en Groningen, is dit jaar met 360 studenten de grootste theologische opleiding van Nederland. Vorig jaar was dat de faculteit godgeleerdheid van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, met 380 studenten, maar dat aantal liep terug tot 324 dit jaar. De PThU telde in 2015 nog 295 studenten. Ze hebben dus stuivertje gewisseld.
De universiteit van de Protestantse Kerk in Nederland verwelkomde dit jaar 82 nieuwe studenten, zegt rector prof. dr. M. M. Jansen. Van hen studeren er 28 in Amsterdam en 37 in Groningen. De overigen hebben zich aangemeld voor de zogenoemde premaster, een traject voor mensen met een hbo-diploma die een master willen gaan volgen.
De PThU zit wat het aantal aanmeldingen betreft al een aantal jaren in de lift. Trok de universiteit in 2014 bijna zestig nieuwe studenten, vorig jaar waren dat er bijna zeventig – en nu dus meer dan tachtig.
Het totaalaantal studenten van de faculteit godgeleerdheid van de VU liep weliswaar terug van 380 naar 324, de Amsterdamse universiteit kon wel de meeste nieuwe studenten in de boeken schrijven: 137. De negentien nieuwe internationale studenten zijn niet in de cijfers opgenomen, aldus portefeuillehouder onderwijs prof. dr. J. W. van Saane.
De VU telt vier seminaries die predikanten opleiden: het Hersteld Hervormd Seminarie, het Doopsgezind Seminarium, de opleiding van de baptistengemeenten en het Remonstrants Seminarium. Bij de opleiding van de Hersteld Hervormde Kerk staan 48 studenten ingeschreven, van wie 6 eerstejaars.
Apeldoorn
De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken leverde de afgelopen jaren steeds iets in. De opleiding startte het nieuwe academisch jaar met 131 studenten. Vorig jaar waren dat er 139. Voor het nieuwe cursusjaar hebben zich 27 nieuwe studenten ingeschreven.
Aan de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) in Apeldoorn studeren zestien mensen, zegt opleidingcoördinator P. van Veen. Drie van hen zijn dit jaar aan hun studie begonnen. Studenten die de predikantsopleiding volgen, staan ook ingeschreven bij een universiteit: de TUA (7), de Theologische Universiteit Kampen (4), de Evangelische Theologische Faculteit in het Belgische Leuven (3) en de PThU (2).
De Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt telt 145 studenten, ongeveer evenveel als in voorgaande jaren. Er zijn 48 nieuwe inschrijvingen. Daarvan starten acht studenten in het eerste jaar van de bachelor.
Het aantal studenten theologie aan Tilburg University blijft stabiel. Vorig jaar stonden er 136 ingeschreven, op dit moment zijn dat er volgens decaan prof. dr. M. Sarot 132. De universiteit noteerde 51 nieuwe inschrijvingen, tegenover 44 vorig jaar en 31 in 2014. Daarin zit dus een stijgende lijn.
De faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) telt dit jaar 81 nieuwe studenten, fors meer dan in de jaren ervoor. Van hen volgen er 27 de opleiding theologie, 15 de opleiding religiewetenschappen, 32 de eenjarige master ”theology and religious studies” en 7 de onderzoeksmaster. Het totaalaantal studenten bedraagt 226, 7 meer dan vorig jaar.
Aan de Radboud Universiteit Nijmegen vormen theologie en religiewetenschappen één faculteit met filosofie. Het totaalaantal studenten liep terug van 688 in 2015 tot 643 dit jaar. Van hen volgen er 263 de opleidingen religiewetenschappen en theologie. Vorig jaar waren dat er twintig meer. Van de nieuwe studenten kozen er 82 voor religiewetenschappen en 18 voor theologie.
Nieuwe universiteit
De Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken nemen dit academisch jaar een besluit over de vorming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Als de TUA, de TUK en de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding hun krachten bundelen, ontstaat er een middelgrote theologische onderwijsinstelling met ongeveer 275 studenten. Iets groter dan de theologische faculteit van de RUG (226), iets kleiner dan die van de VU (324).
De cijfers van de verschillende Nederlandse universitaire theologieopleidingen zijn overigens nog niet helemaal definitief. Tot volgende week zaterdag kunnen studenten hun inschrijving nog veranderen. Naar verwachting zal het aantal aanmeldingen niet sterk wijzigen.
Zie ook:
Meer theologie in opleiding (Reformatorisch Dagblad, 19-12-2015)
Aantal studenten theologie: hier meer, daar minder (Reformatorisch Dagblad, 28-11-2014)
Theologiestudie weer voorzichtig in de lift (Reformatorisch Dagblad, 23-11-2013)
Theologie in Nederland (Reformatorisch Dagblad, 21-09-2012)