Dijkhoff: geen concessies doen aan waarden
Het is belangrijk dat Nederland haar kernwaarden behoudt en optreedt tegen mensen die die waarden willen schenden. De discussie moet niet gaan over het gebruik van formuleringen als ‘tuig van de richel’ en ‘pleur op’. Dat zegt Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in een interview met de Volkskrant.
„We gaan niet sluipenderwijs concessies doen als we een probleem hebben. We willen hier geen parallelle samenlevingen. Ik wil ook niet dat ik over dertig jaar aan mijn kinderen een foto laat zien van hun moeder die een kort rokje droeg en dat zij vragen: waarom kan dat nu niet meer? En dat ik dan moet zeggen: eh ja, sorry, dat was een beetje lastig geworden.”
Dijkhoff gaat ook in op de vluchtelingencrisis in Europa. „Het sentiment om hulp te bieden is prachtig, maar niet lang houdbaar als je niet tegelijkertijd laat zien dat je greep op de gebeurtenissen kunt krijgen.” De staatssecretaris wil dan ook meer duidelijkheid scheppen en schrapt de vertrekpremie voor Albanezen, omdat dat land inmiddels is aangemerkt als veilig land „We hebben een asielsysteem dat is ingericht voor vluchtelingen. Maar mensen houden zich niet aan de systemen. Net als bij subsidieregelingen.”
De afgelopen jaren zijn steeds meer Albanezen naar Nederland gekomen. In 2014 waren het er 86, in 2015 al 1005 en dit jaar hebben tot en met augustus 1351 Albanezen asiel aangevraagd in Nederland, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Hoewel ze weten dat de asielaanvraag wordt afgewezen wordt toch een aanvraag gedaan. „Een azc is sober, voor Nederlandse begrippen, maar als je uit een land komt waar je niet zo veel perspectief hebt, is het kennelijk toch aantrekkelijk.” De vertrekpremie was voor een volwassene 200 euro. Een kind kreeg 40 euro mee.