Economie

DSM wil banenverlies in Limburg fors beperken

Het verlies aan banen in Limburg door de reorganisatie bij DSM wordt met honderden arbeidsplaatsen beperkt. FNV Bondgenoten maakte donderdag bekend dat het chemiebedrijf daarover met vakbonden, de provincie Limburg en de gemeente Sittard–Geleen een convenant heeft gesloten. Een woordvoerster van DSM benadrukt dat het gaat om een principeakkoord, dat de raad van bestuur nog moet goedgekeuren.

ANP
22 April 2004 14:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

DSM wil samen met de lokale overheden 60 miljoen euro in een stimuleringsfonds stoppen om tenminste 250 nieuwe banen te creëren. Daarnaast gaat het bedrijf volgens onderhandelaar H. van Rees van FNV Bondgenoten bij de reorganisatie op de locatie Chemelot in het Limburgse Geleen vooralsnog uit van een verlies van driehonderd banen. In februari maakte het chemieconcern nog bekend dat daar vijfhonderd arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

„Het is uniek in de Nederlandse verhoudingen dat een vakbond een dergelijk werkgelegenheidsconvenant afsluit met een concern als DSM en de lokale overheid. Het is een dijk van een akkoord", aldus Van Rees. De bedoeling is om voor het DSM–terrein Chemelot nieuwe, innovatieve chemiebedrijven te werven, waardoor er werkgelegenheid ontstaat voor de regio.

DSM is van plan in het fonds tot en met 2007 40 miljoen euro te storten, de provincie Limburg neemt 18 miljoen euro voor haar rekening en de gemeente Sittard–Geleen 2 miljoen euro. De zegsvrouw van DSM wijst er verder op dat het bedrijf uitgaat van „een totaalpakket" en dat er nog niet op alle onderdelen overeenstemming is bereikt met de bonden.

„Zo is er nog verschil van mening over het sociaal plan voor de reorganisatie", stelde zij. Zo zijn DSM en de bonden het nog niet eens over de vertrekregelingen. Ook wil het bedrijf begin volgend jaar evalueren of met het schrappen van de driehonderd arbeidsplaatsen voldoende bespaard is. „Om de locatie voldoende concurrerend te maken, moet er tenminste 50 miljoen euro op jaarbasis bespaard worden", aldus de DSM–woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer