Invallen grootschalig onderzoek internetpiraterij
Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten heeft de opsporingsdienst FIOD–ECD woensdag op veertien plaatsen in Nederland invallen gedaan. Daarbij zijn geen aanhoudingen verricht. Het ging om een actie tegen het op grote schaal illegaal verspreiden van software.
De invallen van de FIOD–ECD zijn onderdeel van een wereldwijde actie tegen de illegale verspreiding van software. De Amerikanen begonnen daar woensdag mee. In totaal zijn in acht landen invallen gedaan. In Nederland werden ze onder meer in studentenhuizen in Enschede, Utrecht, Delft en Groningen uitgevoerd. Ook heeft het Openbaar Ministerie (OM) aan enkele universiteiten in ons land gevraagd om opgeslagen gegevens aan het onderzoeksteam beschikbaar te stellen.
De doorzoekingen hebben te maken met de bestrijding van internationale criminele organisaties die zich met behulp van computers en internet bezighouden met grootschalige en wereldwijde uitwisseling van illegale kopieën van computerprogramma’s. Deze organisaties staan bekend als zogenoemde ’Warez–groepen’.
Een groep die bekend is als Fairlight is een van de oudste en bekendste groepen binnen de warez–scene. Deze organisatie bestaat sinds midden jaren negentig en heeft de reputatie dat ze verantwoordelijk is voor het kraken van kopieerbeveiliging van populaire en hoogwaardige entertainment software, zoals computerspellen. Fairlight staat verder bekend als een van de weinige warez–groepen die uit is op financieel gewin.
Een Duits hobbymagazine schrijft dat Fairlight spoedige publicatie van het nieuwe schietspel Hitman 2 heeft aangekondigd. Het actiespel voor zowel de PC, XboX als Playstation verschijnt officieel op 30 april en kost in de winkel 60 euro. „Als de berichten kloppen, is de illegale verspreiding van computerspellen een zware slag toegebracht", aldus de redactie van Game Vision.
Rechercheurs van de Amerikaanse federale recherche (FBI) doen onderzoek naar Fairlight. Zij achterhaalden IP–adressen van door Fairlight gebruikte computers, waardoor de locaties van die apparaten konden worden gevonden. Het bleek onder meer te gaan om een aantal in Nederland aanwezige FTP–servers, die voor opslag en transport van illegale programmatuur lijken te worden gebruikt.
Het OM vermoedt op basis van informatie van de Amerikanen dat een aantal verdachten dat in Nederland woont in samenwerking met handlangers in het buitenland een organisatie vormt om computerprogramma’s op grote schaal illegaal te kopieëren en verspreiden. Justitie denkt dat deze organisatie al enkele jaren in Nederland actief is.