Binnenland

Ridder Militaire Willemsorde (99) bij herdenking

In de regio’s Eindhoven, Nijmegen en Arnhem wordt dezer dagen Operatie Market Garden (17-26 september 1944) weer herdacht. Er zijn nog steeds veteranen bij, allemaal ouder dan 90 jaar.

L. Vogelaar
16 September 2016 14:24Gewijzigd op 16 November 2020 06:35
Een historisch toestel dropt parachutisten tijdens de luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede. beeld ANP, Koen van Weel
Een historisch toestel dropt parachutisten tijdens de luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede. beeld ANP, Koen van Weel

Bij de luchtlandingsoperatie (Market) en het gelijktijdige grondoffensief (Garden), bedoeld om een aantal cruciale bruggen over grote rivieren in handen te krijgen en daarna door te stoten naar Duitsland, kwamen veel geallieerde militairen om het leven. Anderen werden gewond of raakten in krijgsgevangenschap.

Bij de herdenkingen in Arnhem en Oosterbeek is majoor Kenneth Mayhew aanwezig. Met zijn 99 jaar is hij de oudste drager van de Militaire Willemsorde. Mayhew nam deel aan de bevrijding van het Limburgse Weert en raakte daarbij gewond.

De belangrijkste activiteiten op een rij:

  • In de rooms-katholieke kerk van het Betuwse Driel ging woensdagavond de 15e Airborne International Youth Conference (Youcee) van start. Studenten uit zes Europese landen discussieerden er over thema’s als oorlog, vrede en gerechtigheid.

  • Vrijdagmorgen werden bij het monument op de hoek Parkweg/Bosboomlaan in Ede de 69 burgers herdacht die omkwamen tijdens het bombardement waarmee de Slag om Arnhem begon.

  • Vrijdagmorgen werden ook kransen gelegd bij monumenten in Oosterbeek; vanavond gebeurt dat op het Airborneplein in Arnhem, nadat doedelzakspelers en vaandeldragers over de John Frostbrug zijn gemarcheerd.

  • Tijdens een conferentie in de Eusebiuskerk in de Gelderse hoofdstad stond vrijdagmiddag het thema ”Vrouwen en Oorlogsgeweld” centraal. Als sprekers waren onder anderen oud-verzetsstrijdster Hebe Kohlbrugge (102), de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en zijn Nederlandse ambtsgenoot Koenders uitgenodigd.

  • In Nijmegen legde burgemeester Bruls vrijdagmorgen een krans op Begraafplaats Jonkerbos.

  • Vrijdagavond bezoekt een deel van het Nijmeegse college de herdenking in Arnhem.

  • Zaterdagmiddag is er een herdenking op het Polenplein in Driel (in de Over-Betuwe). Tegelijk hebben de jaarlijkse luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede plaats. Daarbij springen 750 Rode Baretten, afkomstig uit acht landen, uit grote militaire transportvliegtuigen.

  • Op de hoek Telefoonweg/Bennekomseweg in Renkum –dit was 72 jaar geleden een van de landingsterreinen– is vandaag en morgen een nagebouwd legerkamp te bezoeken. De Warbirds uit Engeland, die vluchten met historische toestellen uit de Tweede Wereldoorlog organiseren, verzorgen een luchtshow.

  • In de Oude Kerk in Oosterbeek-Laag vindt zondagmorgen een Engels-Nederlandse dienst plaats. Deze wordt gevolgd door een herdenkingsdienst op de Airbornebegraafplaats bij het dorp, waar de in het nauw gedreven geallieerde troepen zo lang mogelijk standhielden in de corridor die ze nog in handen hadden. Er liggen meer dan 1750 militairen begraven.

  • Zondagmiddag is er een herdenking bij het voormalige hotel Dreyeroord in Oosterbeek. Rond dit tijdelijke hoofdkwartier van een luchtlandingseenheid van de Eerste Britse Airborne Divisie is zwaar gevochten.

Het gebouw kwam de afgelopen maanden in het nieuws door protesten tegen mogelijke sloop. Een petitie voor het behoud van het witte pand werd door meer dan 11.000 mensen ondertekend. Ook de ambassadeur van Groot-Brittannië heeft bezwaar aangetekend. Twee weken geleden bezochten vijf Britse oorlogsveteranen het gebouw om steun te betuigen aan de actie. Een van hen, Geoff Roberts (91), legt zondag een krans. Ook de werkgroep Behoud Dreyeroord Oosterbeek legt bloemen.

  • Eindhoven herdenkt de bevrijding zoals elk jaar op 18 september met een fakkeldefilé van het 18 septemberplein naar het Stadhuisplein. Aan de optocht zondagavond nemen ook veteranen deel.

De fakkel bij het bevrijdingsmonument blijft tot 6 oktober branden. Ook is in de stad een lichtjesroute uitgezet. Deze route, die begint op de Aalsterweg in Stratum, markeert tot 9 oktober elke avond de tocht die de bevrijders destijds door Eindhoven reden en wordt aangegeven met bordjes in de vorm van een gloeilamp.

  • Dinsdagmiddag wordt bij het monument aan de Oosterhoutsedijk in Lent de Waaloversteek herdacht: de 82e Luchtlandingsdivisie stak op 20 september 1944 de rivier over om de verkeersbrug en de spoorbrug in handen te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer