„Kerk moet kind centraal stellen bij echtscheiding”
„De kwetsbaarste persoon verdient de meeste steun. In de begeleiding die in het geval van een echtscheiding vanuit een kerkelijke gemeente aan een gezin wordt gegeven, zou daarom het perspectief van het kind centraal moeten staan.”
Dat advies gaf trainer Maria Vermeulen van zorgorganisatie Timon donderdag in de workshop ”Echtscheiding en kerkelijk netwerk”, die zij verzorgde op het symposium ”Kind en echtscheiding” in Kootwijkerbroek. De gemeente Nijkerk en de centra voor jeugd en gezin in Barneveld en Scherpenzeel hadden de bijeenkomst georganiseerd voor advocaten, kinderrechters, hulpverleners, predikanten en kerkelijk werkers.
Bij alle kerkelijke betrokkenheid bij een echtscheiding moet volgens Vermeulen sterk worden beseft dat elk kind verlangt naar een goed contact met zijn ouders. „Die loyaliteit betekent dat kinderen in vrijheid van hun vader en moeder moeten kunnen houden. Als een kerkenraad een van de ouders, omdat die de schuldige zou zijn, bijvoorbeeld van het Heilig Avondmaal afhoudt, kan dat bij een kind behoorlijk aankomen.”
Vermeulen drong aan op „meerzijdige partijdigheid” bij echtscheiding. „Dat wil zeggen dat de pijn die iedere betrokkene voelt erkend wordt. Beschouw een kind als deskundige over zijn eigen situatie en laat hem of haar dus gesprekspartner zijn.”
Daarnaast is volgens Vermeulen speciale en onopvallende steun aan kinderen van gescheiden ouders wenselijk. „Als op de jeugdclub wordt gezegd dat alle papa’s en mama’s volgende week welkom zijn bij de kerstviering, is dat lastig als door een echtscheiding niet beide ouders erbij kunnen zijn. Spreek daar even apart over met een kind in die omstandigheid. Of informeer eens hoe het weekend was bij papa, die elders woont. Laat merken dat je oog hebt voor de bijzondere situatie.”
Duidelijk werd wel dat echtscheiding de kerkelijke gemeenten niet meer voorbijgaat. Volgens Vermeulen is het vaak kiezen uit twee kwaden. „„Gij zult niet echtbreken” is een Bijbels gebod, maar kinderen in een veilige omgeving grootbrengen en de roeping van het ouderschap staan er even groot naast.”
Kerkelijke gemeenten zouden zich veel meer moeten richten op preventie, aldus Vermeulen. Huwelijkscatechese voor aanstaande bruidsparen en een ‘relatie-apk’ voor echtparen werden als voorbeelden gegeven. Een onkerkelijke hulpverleenster in de regio Barneveld-Ede stelde vast dat kerken „al best veel doen” aan het bevorderen van een goed huwelijksleven. „Daar kunnen niet-kerkelijken nog veel van leren.”
Vermeulen wees ook op de mogelijkheid om kerkelijke vertrouwenspersonen in te zetten, waardoor een kerkelijke gemeente in een eerder stadium bij huwelijksperikelen betrokken kan worden.