Kerken: Welvaart is meer dan bbp
De Raad van Kerken is beducht voor de groeiende tweedeling tussen mensen met betaald werk en mensen die onbetaalde arbeid verrichten.
Dat blijkt uit de brochure Werk en welvaart van morgen, die donderdag tijdens een studiemiddag in Amersfoort werd gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het boekje werd aangeboden aan CU-Kamerlid Schouten.
De kerken die in de raad samenwerken –waaronder de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en het Leger des Heils– pleiten voor een nieuwe kijk op het begrip welvaart. Het idee dat welvaart „beperkt is tot salarissen en een rekeneenheid als het bruto binnenlands product (bbp)” vinden ze achterhaald.
Het bbp is ooit ontwikkeld als index waarmee het herstel van nationale economieën na de crisis van de jaren 20 van de vorige eeuw en na de Tweede Wereldoorlog kon worden gevolgd. Volgens het bbp „gaat het ons goed” wanneer er sprake is van economische groei in de zin van de toename van de totale financieel-economische waarde van via de markt verhandelde goederen en diensten, zo stellen de kerken. Ze vinden dat niet terecht.
Het bbp veronderstelt namelijk dat „al die geldwaarden” gelijkwaardig zijn. Daarnaast registreert het bbp niet de verdeling van die goederen en diensten over een bevolking. Ook sociale en ecologische schade van productie en consumptie blijven buiten beeld. Bovendien negeert het bbp diensten die buiten de markt om gaan, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg, huishoudelijk werk en zorg voor de kinderen.