Burgemeester kritisch over boek vuurwerkramp
In het woensdag gepresenteerde boek van Maarten Bollen over de vuurwerkramp in Enschede wordt de gemeente valselijk beschuldigd van tegenwerking van het omvangrijke politieonderzoek. Dat stelde de burgemeester van Enschede, J. Mans, woensdag tijdens een persconferentie.
Voormalig directeur R. Bakker van het op 13 mei 2000 ontplofte vuurwerkbedrijf SE Fireworks liet via zijn raadsman J. Plasman weten een klacht tegen justitie in te dienen. Hij meent dat het boek feitelijke onjuistheden en insinuaties over zijn persoon bevat en houdt justitie daarvoor verantwoordelijk. Auteur van het boek is journalist, historicus en politiemedewerker Maarten Bollen.
De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks heeft de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd. Zij wil duidelijkheid over de beslissing van de top van het openbaar ministerie om de gemeente niet te vervolgen, terwijl de politie daar blijkens het boek wel aanleiding voor zag.
GroenLinks wil ook weten of de suggestie juist is dat de gemeente de politie heeft tegengewerkt bij haar onderzoek en dat ministeries het strafrechtelijk onderzoek hebben gefrustreerd. Zo zou het rechercheteam, het zogeheten Tolteam, door het ministerie van Defensie zijn tegengewerkt bij het onderzoek naar de classificatie van vuurwerk, waarvoor verschillende soorten vuurwerk moesten worden getest.
Een woordvoerder van Defensie ontkende de tegenwerking. De proef om de zwaarte van vuurwerk vast te stellen, zou verplaatst zijn naar Duitsland omdat het uitvoeren ervan op een oefenterrein zou leiden tot het overtreden van milieuregels door Defensie. Ook een VROM-woordvoerder wees de aantijging van de hand.
Burgemeester Mans was duidelijk onaangenaam getroffen door de aantijgingen. Hij wees die resoluut van de hand. „Het is een valse beschuldiging. Het volledige dossier milieuvergunningen van vuurwerkbedrijf SE Fireworks is in de nacht van 13 mei 2000 in een kluis gelegd en later overgedragen aan de politie.”
Mans wees erop dat acht inspecties en de commissie-Oosting onderzoek hebben gedaan naar de ramp, en dat niemand tot de conclusie is gekomen dat de gemeente de politie heeft tegengewerkt. Bollen wil met zijn boek een blik achter de schermen van een groot rechercheonderzoek bieden. De korpsleiding heeft hem hiervoor de opdracht verstrekt. Mans hierover: „Als korpsbeheerder ga ik niet over het rechercheonderzoek en ook niet over het verschijnen van dit boek. Was dat wel zo geweest, dan was het niet verschenen.”
Het tijdstip van publicatie noemde Mans niet gelukkig. Er loopt nog een rijksrechercheonderzoek naar strafbare feiten of plichtsverzuim door medewerkers van het Tolteam. Mans: „Het was beter geweest als de uitkomsten daarvan waren afgewacht.”