Onderwijswereld verdeeld over meivakantie
De meivakantie voor het basis- en voortgezet onderwijs bezorgt ouders met meerdere kinderen nogal eens problemen. Het kan voorkomen dat ouders met kinderen op verschillende scholen er drie weken lang een of meer thuis hebben en dus ook voor drie weken iets moeten regelen. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft een oplossing gevonden, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. De basisscholen zijn er niet zo blij mee, het voortgezet onderwijs ziet er wel heil in.
Dekkers ministerie zal voortaan data opgeven voor twee weken meivakantie. De ene wordt als verplichte vakantieweek aangewezen. Scholen die hun leerlingen een tweede week willen geven, krijgen voortaan het dringende advies allemaal dezelfde week te nemen. Zo blijft de vakantieperiode dus beperkt tot hooguit twee weken. Werkt dit niet, dan wil Dekker het wettelijk verplichten.
Scholen mogen zelf kiezen of ze hun meivakantie van één week verlengen tot twee, als ze nog genoeg vrije dagen hebben om uit te delen. Sommige scholen kiezen er echter voor bijvoorbeeld een langere carnavalsvakantie te geven, waardoor ze al extra dagen opsouperen in de winter.
De PO-raad, de koepel van basisscholen, vindt het een slechte maatregel van Dekker. „Deze inmenging in het onderwijs is zeer ongewenst. Het onderwijs zit hier niet op te wachten. Steeds meer scholen bekijken met ouders hoe zij in het belang van de kinderen juist flexibeler onderwijs kunnen geven en flexibel met vakanties kunnen omgaan. Door de meivakantie zo goed als helemaal vast te leggen, gaan we niet vooruit, maar doen we weer een stap terug”, aldus een woordvoerder.
Koepelorganisatie VO Raad, vertegenwoordiger van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs, kan zich wel vinden in het voorstel. „Door de adviesdata voor de tweede week meivakantie hebben scholen nog de eigen keuzevrijheid.”