Mans: Gemeente vals beschuldigd
J. Mans, burgemeester van Enschede, ontkent ten stelligste dat gemeentepersoneel het onderzoek van de politie naar de vuurwerkramp heeft tegengewerkt. „Dat is een valse beschuldiging. Het volledige dossier milieuvergunningen van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks is in de nacht van 13 mei 2000 in een kluis gelegd en later overgedragen aan de politie."
Mans zei dat woensdag naar aanleiding van het verschijnen van het boek Op zoek naar de onderste steen van auteur Maarten Bollen. Medewerkers van het Tolteam van de politie vertellen daarin dat de gemeente stukken over S.E. Fireworks heeft laten verdwijnen. Mans: „In het boek wordt voor de gemeente een heel pijnlijk en onjuist beeld neergezet." Volgens hem heeft de politie alle authentieke papieren stukken in handen gekregen. Wel klopt het dat, zoals in het boek wordt gesteld, geen uitdraaien zijn gemaakt van computerbestanden.
Mans benadrukte dat acht inspecties en de commissie–Oosting die onderzoek hebben gedaan naar de vuurwerkramp nooit hebben geconcludeerd dat de gemeente de politie heeft tegengewerkt. „Als dat wel zo was geweest, had er een onderzoek plaatsgevonden naar strafbare feiten en hadden wij hier waarschijnlijk niet meer gezeten."
De burgemeester is tevens beheerder van het politiekorps Twente. De korpsleiding was opdrachtgever van het boek. „Als korpsbeheerder ga ik niet over het rechercheonderzoek en ook niet over het verschijnen van dit boek. Was dat wel zo geweest, dan was het niet verschenen", aldus Mans.
Ook het tijdstip waarop het boek is verschenen, noemde hij niet handig, omdat er nog een rijksrechercheonderzoek loopt naar het Tolteam. De burgemeester had het beter gevonden als op de uitkomsten van dat onderzoek was gewacht.
Mans heeft minister Donner van Justitie voorgesteld bij een volgende vergelijkbare ramp een ander korps het politieonderzoek te laten doen. In het geval van de vuurwerkramp had bijvoorbeeld het korps van Leeuwarden het onderzoek moeten leiden, zei hij. Dat maakt het volgens hem een stuk makkelijker, omdat er dan meer afstand bestaat tussen gemeente en politie.
De burgemeester verklaarde niet te hebben geweten van de beslissing van het college van procureurs–generaal om de gemeente niet strafrechtelijk te vervolgen voor haar aandeel in de vuurwerkramp. Bollen schrijft dat de top van het Openbaar Ministerie begin 2001 vervolging heeft tegengehouden. Mans zegt daarvan niet op de hoogte te zijn gesteld.