Kerk & religie

Ontmoeting met voorbijgangers in Veenendaal

Speelgoed, babyspullen, kleren, boeken, serviesgoed, schilderijen, schoenen, huishoudelijke spullen, meubels of een oude naaimachine van Singer. Aan de Zandstraat in Veenendaal is alles te koop, met als doel: ontmoeting met buurtbewoners en voorbijgangers.

Jan van ’t Hul

10 September 2016 15:38Gewijzigd op 16 November 2020 06:24
Nico Verwoert in kringloopwinkel De Ontmoeting, een initiatief van de evangelisatiecommissie van de gereformeerde gemeente van Veenendaal. beeld RD, Henk Visscher
Nico Verwoert in kringloopwinkel De Ontmoeting, een initiatief van de evangelisatiecommissie van de gereformeerde gemeente van Veenendaal. beeld RD, Henk Visscher

De Zandstraat. Het is een van de oudste straten van Veenendaal, een van de hoofdroutes naar het centrum, de verbindingsweg tussen de grote woonwijk West en het Veense winkelgebied.

Op nummer 115 staat een groot winkelpand. Boven de begane grond bevinden zich appartementen. Op de gevel staat tweemaal De Ontmoeting. De kringloopwinkel is een initiatief van de evangelisatiecommissie van de gereformeerde gemeente van Veenendaal. Op zaterdag 27 augustus ging de winkel voor het eerst open.

Straatwerker

In het kantoor zit Nico Verwoert, voorzitter van de commissie. De plaatselijke predikant, ds. B. Labee, had hem vorig jaar gevraagd eens te willen nadenken over een kringloopwinkel ten behoeve van het landelijke evangelisatiewerk. Gelijktijdig gaven de straatwerkers van de plaatselijke evangelisatiecommissie aan behoefte te hebben aan een plek waarheen ze mensen op straat konden doorverwijzen.

Verwoert: „Vanuit onze commissie staan er eenmaal per maand op zaterdagmorgen mensen met een fietskar op het Scheepjeshofplein, om folders uit te delen en gesprekjes aan te knopen. Soms willen ze mensen kunnen doorverwijzen, voor een kop koffie, of voor een wat langer gesprek. Die mogelijkheden hadden we tot nu toe niet.”

Drempel

Beide ideeën kwamen samen: een kringloopwinkel met daarin een inloopgedeelte. „Op andere plaatsen blijkt dat mensen niet zomaar een inloophuis binnenlopen. Kennelijk ervaart men dan toch wel een drempel. Een kringloopwinkel heeft zo’n drempel niet.”

En het mes snijdt aan twee kanten. „Vanuit de opbrengsten van de winkel kunnen het inloopgedeelte en het andere evangelisatiewerk worden bekostigd.”

Achter in de winkel is de koffiehoek, voor ontmoeting en gesprek. „Ontmoetingen zijn belangrijk in het leven. Denk aan de ontmoeting van de Heere Jezus met de Samaritaanse vrouw bij de waterput. Dat werd een ontmoeting om nooit meer te vergeten. We zien ernaar uit dat dit ook bij De Ontmoeting mag gebeuren. Het is Gods gewone weg dat Hij mensen bij het Woord brengt, of Hij brengt het Woord bij de mensen. Het Woord is het middel tot onze zaligheid. Zouden we dat dan voor onszelf houden? Wie hier als vrijwilliger binnenstapt, moet dus thuis eerst zijn knieën hebben gebogen.”

Aan de wand in de koffiehoek hangt een houten beeldje van de zaaier, en ook een tekst: „God wijst mij een weg als ik zelf geen uitkomst zie.” In een rek liggen folders van het deputaatschap voor evangelisatie, over trouwen, het dopen van kinderen, over de kerk, of over Jezus, Die de Zoon van God is.

„Hier proberen we een relatie op te bouwen met mensen uit de buurt, met voorbijgangers, met allochtonen”, zegt Verwoert. „Als je iets van de Bijbel wilt overdragen, moet er vertrouwen zijn. Er moet een relatie ontstaan. Daar doen we onze best voor. Misschien is in dit werk nog wel het belangrijkste dat de mensen aan je kunnen zien dat je een christen bent.”

Vrijwilligers

Achter de winkel (330 vierkante meter groot) bevinden zich het magazijn en de sorteerruimte. Hier worden spullen afgeleverd, nagezien, gesorteerd, zo nodig gerepareerd en uiteindelijk geprijsd.

Het aanbod van spullen is groot, zegt Verwoert. „Mijn buurman ging laatst verhuizen naar een appartement. Hij kon lang niet alles meenemen. Wat achterbleef, mochten we hebben. We hebben wel vier vrachtjes bij hem opgehaald. Op zo’n moment heb je ook even de gelegenheid om het doel van kringloopwinkel De Ontmoeting onder de aandacht te brengen.”

De kringloopwinkel wordt bemand door zo’n zestig vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente. Ouderling S. van Beek is coördinator van de inloop.

Zijn vrouw, Adrie van Beek, is druk bezig in de winkel. Ze is een van de vrijwilligers. „Dit initiatief heeft ook nog eens voor een stuk samenbinding in de gemeente gezorgd. Tussen de kledingrekken ontstaan soms persoonlijke gesprekken die er anders niet geweest zouden zijn.”

Van de vrijwilligers van de kringloopwinkel wordt niet direct verwacht dat ze allemaal evangelisatiegesprekken gaan voeren. Verwoert: „Niet iedereen kan dat, niet iedereen wil dat. Voor het inloopgedeelte vragen we de medewerkers van de evangelisatiecommissie of anderen van wie we denken dat ze dat kunnen.”

Folders op de balie

Is het christelijke Veenendaal een dorp voor een inloophuis? Verwoert: „Rond de 50 procent van alle Veenendalers is onchristelijk. Hier wonen veel mensen die nog nooit van de Bijbel gehoord hebben. Er is nog werk genoeg.”

Naast de kassa op de balie staat een rek met evangelisatiefolders: ”God en het lijden”, en ”Het einde van ons leven”.

De Ontmoeting wil er naartoe dat rond de heilsfeiten alle klanten een folder mee krijgen en dat ze gewezen worden op de mogelijkheid gratis een Bijbelcursus te volgen. Op de eerste dag, vorige week zaterdag, waren er 400 bezoekers, van wie er 258 iets kochten. „We verkochten voor 2000 euro. Maar wat belangrijker was: het Woord mocht opengaan.”

kringloopwinkeldeontmoeting.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer