Kerk & religie

JOP 10 jaar seismograaf van het protestantse jeugdwerk

Seismografen zijn het. De medewerkers van de jeugdorganisatie JOP van de PKN willen aansluiten bij wat er leeft. „Onder jongeren voel je goed wat er speelt en verandert in de cultuur. De tijd dat we hier iets ontwikkelden en het het land in gooiden, is voorbij.”

Reinald Molenaar
8 September 2016 18:47Gewijzigd op 16 November 2020 06:20
Vincenza la Porta. beeld RD, Anton Dommerholt
Vincenza la Porta. beeld RD, Anton Dommerholt

Tijdens acht bijeenkomsten her en der in het land viert JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), deze maand dat zij tien jaar bestaat. Programmamanager Vincenza La Porta legt in haar kantoor in het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk te Utrecht uit dat de bijeenkomsten ”JOP Coach Live – Toerusting & Taart” bedoeld zijn om „goede voorbeelden op het spoor te komen. De tijd dat wij hier materialen zaten te ontwerpen, die op zich mooi en goed waren, en het daarna het land
in gooiden, is voorbij. Wij spreken vrijwilligers in de gemeenten en zien regelmatig heel mooie initiatieven. Vaak hebben 
mensen zelf helemaal niet door dat zij iets heel goeds bedacht hebben.

JOP ontwikkelt de opgedane ideeën hier verder door met onze ervaring en kennis en delen die met andere gemeenten. Het is de kunst om steeds voeling te houden met de gemeenten en trends in het jeugdwerk te zien en te benoemen.”

Kerk van nu

”De jeugd van nu is de kerk van de toekomst” is een veelgehoorde uitspraak. „Onzin”, vindt La Porta, sinds twee jaar werkzaam bij JOP en daarvoor bij de Evangelische Alliantie, bij Youth for Christ en voor het Xnoizz Flevo Festival. „De jeugd van nu is de kerk van nu. Als je de jongeren in de dienst altijd apart zet in nevendiensten zeg je eigenlijk: Dit is niet voor jullie, je hoort er niet bij. Wil je dat uitstralen als kerk? Een regelmatig gebruikt woord in de kerk is ”vieren”. Bij vieren hoort volgens ons verbinding. Je viert iets altijd samen. Met verschillende generaties dus. Je moet een gemeente niet uit elkaar trekken in leeftijdscategorieën.”

Kliederkerk

Tegelijk blijft de uitdaging groot om iedereen op zijn eigen niveau aan te spreken in de kerk, aldus La Porta. Een vorm die daarbij aansluit is de zogenoemde Kliederkerk die JOP ontwikkelde. „Een concept dat uit Engeland is komen overwaaien, de Messy Church. Jong en oud gaan eerst creatief aan de slag, op wat voor manier dan ook, maar altijd passend bij een Bijbelverhaal. Aan het eind komt iedereen bij elkaar en wordt het Bijbelgedeelte gelezen dat die dag centraal staat. Daarna volgt er een gezamenlijke maaltijd. Zo schep je verbinding tussen generaties, ben je samen bezig rond de Bijbel, en is er ook persoonlijke aandacht.”

Wat kun je als jongerenorganisatie doen in een gemeente waar weinig jeugd is?

„Als we bij zo’n vergrijzende gemeente op bezoek gaan, vragen wij altijd: Waarom gaan jullie als volwassenen eigenlijk naar de kerk? Mensen kijken je dan verbaasd aan, maar als zij zelf niet goed weten waarom ze in de kerk zitten, wat de waarde daarvan is, zijn jongeren er sowieso niet voor te motiveren.

Bij veel mensen zie je een scheiding tussen de kerk en het gewone leven. En dat terwijl de kerkdienst juist een heilige onderbreking moet zijn van het leven van elke dag. Tegen mijn kinderen zeg ik weleens: „Wat een mooie bloem, dat heeft God mooi gemaakt!” Van volwassenen krijg ik dan de vraag: „Waarom zeg je dat zo?” Als je niet in het dagelijks leven over God en de Bijbel praat, is het op zondag in de kerk onbegonnen werk.

Kerk-zijn in het alledaagse leven gaat ook over karaktervorming. Wie ben ik voor mijn vrienden op school, voor mijn familie en voor God? Wat voegt mijn geloof toe aan mijn karakter? Natuurlijk, alles is genade. Maar hoe werkt die genade door in je leven?”

Doet u veel samen met de andere jongerenorganisaties in de Protestantse Kerk: HGJB en HJW?

„Met de HGJB werken wij intensief samen. We steunen die financieel en we gaan samen naar de classes om te zien waar het belangrijk is om te spreken over jeugdwerk. Ook ontwikkelen we soms materialen samen. We beconcurreren elkaar niet. Vanouds is de HGJB er voor het hervormd-gereformeerde deel van de kerk. De laatste jaren kiezen echter ook confessionele en andere gemeenten voor HGJB-materiaal, terwijl ‘hun’ gemeenten ook bij ons aankloppen.

JOP en de HGJB leggen samen verantwoording af van de opdracht tot catechese die wij vanuit de synode hebben ontvangen. Daarbij is JOP een organisatie van de kerk en de HGJB een vereniging, dus vrijer.

Met het Hervormd Jeugdwerk hebben we geen formele relatie. Het is vooral nog aan het uitvinden of het draagvlak heeft onder jongeren.”

Wat is uw uitgangspunt bij het jeugdwerk?

„Ieder kind en elke jongere is geliefd door God. Wij zijn geroepen om jongeren in te wijden in het christendom, in de protestantse traditie. We zijn er voor álle jongeren, dus ook voor jongeren van buiten de kerk die –bijvoorbeeld via hun grootouders– met de kerk in aanraking komen. God de Vader, Jezus, de Heilige Geest, de Bijbel, die woorden zijn de kern van ons protestants-zijn. Daarbij sluiten we altijd aan bij bestaande verbanden, zoals een gemeente of een pioniersplek.

Ik las vandaag Lukas 12:32: „Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven.” Jezus spreekt over een kleine kudde en over geven. Een les in afhankelijkheid.”

----

JOP viert tienjarig bestaan

JOP, de jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), bestaat tien jaar. De organisatie viert dit op verschillende locaties in het land met de bijeenkomsten ”JOP Coach Live – Toerusting & Taart”.

Deze bijeenkomsten bestaan uit een middagprogramma voor predikanten, kerkelijk werkers en professionals in het jeugdwerk en een avondprogramma voor jeugd­ouderlingen en leidinggevenden en andere vrijwilligers in het jeugdwerk. Dr. René de Reuver, scriba van de PKN, dr. Jos de Kock, werkzaam bij het onderzoekscentrum voor jeugd, kerk en cultuur van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), en dr. Sake Stoppels, docent praktische theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, verlenen onder anderen een bijdrage.

Er staan binnenkort nog bijeenkomsten gepland in Assen, Dordrecht, Leeuwarden, Haarlem, Waalwijk en Zwolle.

www.jop.nl/10jaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer