ETF versterkt internationaal karakter
De studenten van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven zijn veelkleurig, zowel in cultureel als in theologisch opzicht. Het vak historische theologie met een gereformeerde achtergrond is een belangrijke onderzoekspoot aan de faculteit, die vanouds een evangelisch en missionair stempel draagt.
Deze week vindt in het Belgische Leuven de jaarlijkse doctoraatsweek plaats. Lezingen van docenten en presentaties van studenten die zich voorbereiden op een doctoraatsprogramma vormen er het hoofdingrediënt van, naast twee promoties.
Missioloog prof. dr. Klaus Fiedler nam dinsdagavond afscheid. In zijn rede belichtte hij de schijngenezingen van traditionele wondergenezers in de strijd tegen aids in Malawi. Hij gelooft in Gods wonderen bij genezingen, maar laakt de dubieuze profetische genezers in het Afrikaanse land. Hun acties leveren geen resultaten op, alleen slachtoffers. Voor de laatsten zet Fiedler zich in.
Kenmerkend voor de gemeenschap van de ETF is de mix van evangelisch en reformatorisch. Zo telt de faculteit belangrijke onderzoeksgroepen in de orthodoxe gereformeerde theologie, zoals het Institute of Post-Reformational Studies (IPRS) en het Jonathan Edwards Center Benelux. Vijf onderzoekers, onder wie de voorzitter, zijn verbonden aan het Werkgezelschap Oude Gereformeerde Theologie (OGTh) met hun project over de ”Synopsis”, het Leidse handboek voor dogmatiek uit de zeventiende eeuw. Vijf studenten bereiden een proefschrift voor over de nareformatorische theologie, vertelt prof. dr. Andreas Beck, academisch decaan en voorzitter van het departement historische theologie.
Tweede vrouw
Prof. dr. Patrick Nullens, rector en hoogleraar systematische theologie aan de ETF, benadrukte het belang om de historische wortels in de theologie te onderzoeken en niet bijvoorbeeld reformatoren of puriteinen te claimen voor het eigen gelijk. „We zijn daarin meer historisch dan dogmatisch bezig.”
Ook benadrukte Nullens de waarde van het multiculturele karakter van de faculteit. „Een groep beursstudenten komt uit de minderbedeelde landen. Dit jaar zijn dat er negen. In onze achterban wordt veel daarvoor gegeven, maar nog te weinig om aan alle aanvragen te voldoen. Deze personen zijn gescreend door hun kerken en van hen is de verwachting dat ze ook voor het toekomst van hun land van betekenis kunnen zijn.”
Hij vindt het erg belangrijk dat deze stem uit de overwegend niet-westerse landen op colleges gehoord wordt. „Je komt soms in verrassende situaties terecht. Op een college hadden we het pas over echtscheiding. Een Afrikaan zei dat je nooit je vrouw weg moet sturen, maar gewoon een tweede vrouw moet nemen. Daar moesten de anderen wel even over nadenken!”
Groei
Het aantal studenten in de bachelor- en de masterfase is stabiel en vertoont lichte groei, vertelde Gerson Veldhuizen, administratief directeur van de ETF. Op dit moment zijn er veertig nieuwe studenten aangenomen voor de bachelor- en de masterfase. Het academisch jaar begint eind september –en tot die tijd kan er nog aangemeld worden– zodat de definitieve cijfers dan pas duidelijk worden.
Veldhuizen wees op een aantal extern gefinancierde onderzoeksprojecten, zoals het project ”Hoop als drijfveer” dat dit jaar van start is gegaan. Dit interdisciplinaire onderzoek wordt samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam uitgevoerd. Het wordt gesteund door de Goldschmeding Foundation. „Het betreft een nieuwe ontwikkeling die gericht is op het in kaart brengen van geluk en welzijn in de samenleving. Wereldwijd zijn hiervoor tientallen miljoenen euro’s beschikbaar. Hiermee wordt een lijn van de theologie naar de samenleving gelegd waarin de ETF een dankbare rol mag vervullen.”
Dat geloof goed is voor de mens, kwam gisteren in de lezing van prof. dr. J. Hoek naar voren. In de lijn van Calvijn zette hij uiteen dat God „humaniteit en menselijkheid” op het oog heeft. Helaas heeft een eenzijdige kijk op de verdorvenheid van de mens soms geleid tot een negatief mensbeeld, tot wanhoop en depressies. We zijn schepselen naar het beeld van God en niet van satan, benadrukte prof. Hoek.
Diversiteit
De grote diversiteit binnen de studentenpopulatie komt dit jaar volgens Veldhuizen heel duidelijk naar voren. „De aanmeldingen komen uit de hoek van de Gereformeerde Bond tot meer kleine charismatische kerkverbanden. Dit versterkt ons profiel als internationale universiteit die in haar missie ”cultureel verrijkend” heeft staan. Ons residentiële programma, waarbij studenten op de campus verblijven, is aantrekkelijk voor veel studenten. We hebben in ons masterprogramma studenten uit 34 landen, van Malawi tot China en van Brazilië tot Wit-Rusland.”
Dr. Paul bezig met publicatie over schepping en evolutie
Prof. dr. Mart-Jan Paul, docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en in deeltijd hoogleraar aan de ETF, betoogde in een lezing dat het oude Israël „geen naïeve kosmologie had” zoals steeds in plaatjes in theologische handboeken beweerd wordt. „De voorstelling van een harde hemelkoepel met daarboven een waterreservoir, en de aarde drijvend op water, klopt niet met de rijke symboliek die Israël kende over de schepping. Ook blijkt de vroeger aangenomen afhankelijkheid van Babylonische voorstellingen achterhaald te zijn.” Buiten de lezing om vertelde dr. Paul dat hij zich verdiept in deze materie als onderdeel van zijn studie naar de verhouding tussen geloof en wetenschap, en met name schepping en evolutie. Ook prof. dr. G. van den Brink komt met een publicatie over deze problematiek.