„Zorgelijke situatie rond vroegpensioen”
Het kabinet spreekt „wel erg stoere taal voor een partij die niks te bieden heeft.” Dat is de reactie van FNV-bestuurster Agnes Jongerius op het ultimatum dat minister De Geus (Sociale Zaken) dinsdag stelde aan het overleg over vervroegd pensioen en de levensloopregeling.
Directeur sociale zaken van werkgeversorganisatie VNO-NCW J. van den Braak bevestigt dat de sociale partners in de Stichting van de Arbeid dinsdag zijn geconfronteerd met een ultimatum. „We kregen te horen dat we voor 1 mei met iets concreets moeten komen, anders trekt het kabinet zijn eigen plan in en praat het verder met de Tweede Kamer.”
De werkgeversonderhandelaar vindt dat er sprake is van een zorgelijke situatie. „De druk wordt flink opgevoerd, want ook het compromisvoorstel gaat dan van tafel en iedereen moet dan van het kabinet tot zijn 65e aan het werk.” Van den Braak wees erop dat de sociale partners -ondanks langdurig overleg dinsdag- nog steeds onderling sterk verdeeld zijn.
Volgende week dinsdag komen de werkgevers en de vakbeweging weer bijeen om te praten over een gezamenlijk tegenvoorstel. Vooralsnog zitten alleen de vakcentrales CNV en MHP met de ondernemers van MKB-Nederland en LTO-Nederland op één lijn. Zij pleiten voor een collectief vroegpensioen vanaf 62 jaar met daarbij de mogelijkheid via de zogeheten levensloopregeling 100 tot 150 procent jaarsalaris te sparen. Dat komt neer op maximaal twee jaar verlof (tegen 70 procent), wat ook voor prepensioen kan worden ingezet.
De FNV houdt vast aan een eigen plan, dat hij vrijdag presenteerde met een aantal oppositiepartijen uit de Tweede Kamer. De vakcentrale wil zowel het verlofsparen als het vroegpensioen collectief regelen. De werkgevers van VNO-NCW onderschrijven in grote lijnen het compromisvoorstel van het kabinet.
Het enige wat de sociale partners bindt is dat ze alle protesteren tegen de manier waarop het kabinet werknemers de keuzevrijheid wil bieden uit collectieve prepensioenregelingen te stappen. „Door mensen de werkgeverspremie mee te geven als ze uit hun prepensioenregeling stappen, wordt er afbreuk gedaan aan het collectieve karakter”, aldus coördinator sociaal beleid A. van Delft van MKB-Nederland.