Kässmann: Blik als kerk vooruit in Reformatiejaar
„We zijn als christenen met steeds minder, maar zout der aarde kunnen we nog steeds zijn”, aldus de Duitse theologe Margot Kässmann. „We worden misschien armer, maar een rijke kerk is niet per se creatiever.”
Kässmann, namens de Evangelische Kerk in Duitsland ambassadeur voor het Reformatiejubileum in 2017, zei dit dinsdagavond tijdens een lezing in Den Haag. Ze hield haar bijdrage –over de kerk in het jaar 2025– in de Deutsche Evangelische Kirche Den Haag, op uitnodiging van een aantal Haagse kerkelijke organisaties.
In haar voordracht stond ze nadrukkelijk stil bij de Reformatieherdenking in 2017. Die moet volgens haar ook gebruikt worden om vooruit te kijken. „Per slot van rekening is dat het kenmerk van de kerk van de Reformatie: zij moet zich constant vernieuwen.”
Kerngedachte van de reformatoren, aldus de lutherse theologe, is dat het leven van gewone mensen niet minder waard is dan dat van priesters en kloosterlingen. „Ook nu en in de toekomst moet het kenmerk van de kerk zijn dat allen gelijkwaardig zijn. Mannen en vrouwen, ambtsdragers en niet-ambtsdragers, jong en oud.” Het betekent volgens haar dat vrouwen predikant moeten kunnen worden en ook bisschop.
In de huidige, geseculariseerde wereld is het belangrijk dat de kerk aanknoopt bij de ernst die de Reformatie maakte met de overdracht van het geloof, betoogde zij verder. „Juist in een maatschappij die gericht is op prestaties en succes, een wereld waarin de economie centraal staat, is het belangrijk te verkondigen dat de mens door Gods genade nooit in de rode cijfers raakt. Ondanks dat de mens nooit aan Gods wil kan voldoen, kan hij toch op Christus vertrouwen: genade voor recht.”
Het Reformatiejaar 2017 biedt volgens Kässmann kansen op „een duidelijke oecumenische dimensie.” „De Rooms-Katholieke Kerk van nu is niet dezelfde als die waarmee de reformatoren te maken hadden. Ondanks de eigen profielen is er meer dat ons verbindt dan dat ons scheidt.”
Ook de interreligieuze dialoog vindt zij noodzakelijk. „Tijdens het jubileum van de Reformatie moeten protestanten het initiatief nemen voor de dialoog tussen godsdiensten. Wij zijn toch moedig genoeg om ons aan te passen, om een bijdrage aan de wereldvrede te leveren?”