Friezen halen fietspaaltjes toch maar weg
Fietspaaltjes hebben voor- en nadelen. De Fietsersbond ziet ze graag verdwijnen, maar de Friese gedeputeerde Poepjes laat die beslissing aan gemeenten. Dantumadeel gaat ze in ieder geval weghalen.
Friese gemeenten gaan niet gezamenlijk afspreken dat alle fietspaaltjes worden verwijderd. Gedeputeerde Poepjes (CDA) zei dat vorige week tijdens de vergadering van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Leeuwarden. Ze wilde een voorstel van de Fietsersbond hiertoe niet bespreken, omdat gemeenten volgens haar zelf de afweging moeten maken of ze paaltjes wel of niet laten staan.
Kees Mourits van de Fietsersbond bracht het onderwerp ter sprake. Hij wees erop dat de gemeente Leeuwarden onlangs meerdere fietspaaltjes heeft weggehaald omdat ze te onveilig zijn. „Je wilt niet weten hoeveel mensen er gewond raken door paaltjes. Dat geldt met name voor ouderen.”
Mourits pleitte voor een provinciebrede afspraak dat alle paaltjes worden weggehaald. „Het kost niets, het levert zelfs geld op: de gemeenten hebben dan geen onderhoud.”
Gedeputeerde Poepjes wilde het onderwerp niet op de agenda zetten. „Het raakt de eigen bevoegdheid van iedere gemeente en de eigen situatie.” Fietspaaltjes worden vaak geplaatst om te voorkomen dat auto’s het fietspad gebruiken als sluiproute. Poepjes kreeg bijval van wethouder Rijpstra (PvdA) van Tietsjerksteradeel. „Ik heb een keer geprobeerd de paaltjes weg te halen. Maar je wilt niet weten hoeveel buurten ik toen op mijn nek kreeg.” Ook de andere wethouders stemden in met het standpunt van Poepjes.
Verwijderen
In Dantumadeel zegt wethouder Bos (CDA) tegenwoordig meer oog te hebben voor de nadelen van fietspaaltjes, zoals het stijgende aantal ongevallen. Zo min mogelijk gevaarlijke obstakels plaatsen is voortaan het uitgangspunt. Dantumadeel is vorige week begonnen met het verwijderen van ruim tachtig fietspaaltjes. Veel palen zijn in het verleden geplaatst op fietspaden om te voorkomen dat auto’s erop rijden. In de loop der jaren hebben de paaltjes volgens woordvoerster Annet Koopmans van de gemeente Dantumadeel behoorlijk wat ongelukken veroorzaakt, die lang niet allemaal geregistreerd zijn. „We hebben er geregeld klachten over gekregen. Verkeersdeskundigen vroegen zich af waarom die paaltjes er eigenlijk staan en hebben onderzocht waar ze beter weg kunnen.”
In alle dorpen in de gemeente verdwijnen de komende weken fietspaaltjes en fietssluizen: de meeste exemplaren in Damwoude, Veenwouden en De Westereen. Bij de christelijke basisschool De Fontein in Damwoude is vorige week het eerste verticale obstakel weggehaald. Dat was er ooit neergezet om te voorkomen dat het klinkerpad bij de school een sluiproute voor auto’s zou worden. „Auto’s kunnen er nu nog steeds niet langs, want we hebben een paar stoeptegels teruggeplaatst en aan weerszijden een kleine haag. Het is nu wel veel veiliger voor de fietsers en bromfietsers.”
Ook op andere plekken zullen de paaltjes niet enkel verwijderd worden. Er kan bijvoorbeeld andere bestrating of een optische wegversmalling voor in de plaats komen. Op sommige plekken worden fietssluizen weggehaald om andere redenen: scootmobielen passen er niet door. Alleen als er geen andere oplossing is om fietspaden tegen sluipverkeer te beschermen, zullen er nog paaltjes worden gebruikt. En ter voorkoming van schade aan fietsbruggen.