Buitenland

Fransen tolereren slaan vrouwen niet

Een imam van Algerijnse afkomst die in een interview met een Frans maandblad het slaan van vrouwen goedkeurde, is opgepakt en wordt Frankrijk uitgezet.

AP
21 April 2004 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag gezegd. Volgens de staatszender France-2 zou de moslimgeestelijke woensdag worden uitgezet.

De imam, Chirane Abdelkader Bouziane (52) van een moskee in Venissieux, een voorstad van Lyon, zegt in de aprileditie van het tijdschrift Lyon Mag dat een vrouw onder bepaalde omstandigheden geslagen mag worden, bijvoorbeeld wanneer zij overspel pleegt. Hij stelt dat de koran dat goedkeurt. Bouziane zegt ook dat een getrouwde vrouw niet in het gezelschap van mannen kan werken, omdat zij dan de neiging krijgt haar echtgenoot te bedriegen. Verder zegt hij dat hij Frankrijk het liefst ziet veranderen in een islamitische staat en dat alle mensen in de wereld moslim moeten worden.

Dinsdag gaf hij een toelichting op zijn omstreden uitlatingen. Je moet een vrouw niet op het hoofd of op het bovenlichaam slaan, legde hij uit. „Mik niet op het gezicht, de ogen, de oren, de neus”, zei hij voor de tv-zender LCI. „Sla haar laag, liefst op het achterwerk.”

Bouziane kreeg zijn opleiding in Saudi-Arabië en wordt beschouwd als een van de radicale imams die in het begin van de jaren ’90 het salafisme onder Franse moslims hebben geïntroduceerd. Het salafisme is een fundamentalistische stroming die een puriteinse, ritualistische vorm van islambeleving voorstaat. Venissieux heeft het imago een broeinest van salafisten te zijn. Twee jongemannen uit de voorstad zitten vast in Guantanamo Bay, het Amerikaanse kamp voor terreurverdachten in Cuba.

Frankrijk wees vorige week donderdag de eveneens uit Algerije afkomstige imam Abdelkader Yahia Cherif uit, die werd beschuldigd van opruiing in een moskee in Brest. Cherif zou hebben opgeroepen tot de jihad en steun hebben uitgesproken voor de treinaanslagen in Madrid, die 191 mensen het leven kostten.

Een andere imam, Chellali Benchellali, zit met een deel van zijn familie in voorarrest op verdenking van het beramen van aanslagen in Frankrijk.

De Franse minister van Justitie, Dominique Perben, zei dat de regering geen opmerkingen in het openbaar kan toestaan die strijdig zijn met de mensenrechten en schadelijk zijn voor de menselijke waardigheid, met name die van vrouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer