Binnenland

„Als Eduard terug mag, zou dat een wonder zijn”

Héél veel handtekeningen; het liefst 40.000. Die moeten er voor zorgen dat de inmiddels naar Armenië uitgezette Eduard Kechyan (17) mag terugkeren naar Nederland. „Ik geloof in een God Die wonderen doet.”

Redactie binnenland
5 September 2016 16:30Gewijzigd op 16 November 2020 06:13
Eduard Kechyan. beeld eduarddiploma.nl
Eduard Kechyan. beeld eduarddiploma.nl

Moegestreden is Reinoud van der Linden, docent aan de scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort en voormalig mentor van Eduard. Een door hem opgezette actie kon niet voorkomen dat de Armeense jongeman die kampt met autisme in juni werd uitgezet naar zijn geboorteland. Morgen staat Van der Linden in het Tweede Kamergebouw, waar hij een veelvuldig ondertekende petitie overhandigt aan de vaste Kamercommissie van Veiligheid en Justitie. Kern van de oproep: Haal Eduard terug naar Nederland. „Het is het laatste wat ik voor hem kan doen”, zegt de docent.

Zeven jaar geleden arriveerde Eduard in Nederland. Mét zijn vader, voor wie Armenië volgens Van der Linden niet meer veilig was. „Politieke redenen speelden daarbij een rol. Plus het feit dat hij als evangelisch christen niet meer behoorde tot de Armeense staatskerk. Feitelijk ben je dan uitgerangeerd.”

Al Kechyans asielverzoeken werd afgewezen. Van der Linden: „In ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat Armenië voldoende veilig is.” Ook Eduards beroep op het kinderpardon mislukte, aldus de docent. „Volgens de IND heeft de vader in een van de asielgehoren gezegd dat hij weleens een paspoort heeft vernietigd. Prompt kreeg het gezin tegengeworpen dat het onvoldoende had meegewerkt aan de gedwongen terugkeer naar Armenië.”

Nu de vreemdelingenpolitie Eduard en de rest van het gezin het land heeft uitgezet wacht de jongeman een oproep om in Armenië zijn militaire dienstplicht te gaan vervullen. Zover komt het niet, hoopt Van der Linden. „Eduard gaat dat niet redden. Door zijn autisme en door de trauma’s die hij heeft opgelopen tijdens zijn verblijf in de vreemdelingendetentie en de uitzetting.” Pijnlijk detail: Eduards uitzetting viel midden in de periode tussen het vmbo-eindexamen en de diploma-uitreiking. Hij slaagde met glans, maar zijn diploma ligt nog in Amersfoort.

De petitie die de staatssecretarissen Dijkhoff (Veiligheid en Justitie ) en Dekker (Onderwijs) oproept Eduard alsnog een verblijfsvergunning te geven, was maandag bijna 40.000 keer ondertekend. Van der Linden: „Het kan twee kanten op. Dijkhoff kan zeggen: Gooi die handtekeningen maar in de container. Dan heb ik er weer een traumatische ervaring bij. Hij kan echter ook met de hand over het hart strijken. Dat zou een wonder zijn, maar laten we niet vergeten: We hebben een God Die wonderen doet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer