Bevrijding christelijke steden Irak nabij
De bevrijding van enkele christelijke steden en dorpen op de vlakte van Ninevé in Noord-Irak is waarschijnlijk een kwestie van weken. De plaatsen worden nu nog bezet door Islamitische Staat.
Een hoge Koerdische militair bevestigt desgevraagd dat zijn legers, de peshmerga, op het punt staan de vanouds christelijke dorpen en stadjes binnen te trekken. Het gaat om plaatsen als Bartella en Qaraqosh, die vlak bij de stad Mosul liggen.
„We zijn klaar om richting Mosul op te trekken”, zegt de hoge Koerdische officier Arif Tayfor, die het bevel voert over zo’n 8500 Koerdische strijders aan het front bij Mosul. „We wachten alleen nog op groen licht van de opperbevelhebbers.”
Twee weken
Ook een christelijke geestelijke die contacten heeft met de Koerdische legertop bevestigt het bericht over het aanstaande offensief. Volgens hem gaat de aanval binnen twee weken van start.
De plannen voor militaire actie passen in het beeld van de afgelopen maanden: Islamitische Staat verliest steeds meer terrein in Irak.
Mosul
Overigens is de herovering van de vlakte van Ninevé niet het eindstation van de Koerdische strijders. De dorpen op de vlakte liggen op weg naar Mosul, het oude Ninevé. De stad ligt zo’n 400 kilometer ten noorden van Bagdad en telde tot aan de verovering door IS in juni 2014 zo’n 2,5 miljoen inwoners. Na de Syrische stad Raqqa –waar het hoofdkwartier van IS gevestigd is– geldt Mosul als de belangrijkste stad die nog in handen is van Islamitische Staat.
Het is overigens nog maar de vraag of na de bevrijding van de christelijke dorpen de voormalige bewoners ook daadwerkelijk zullen terugkeren naar hun vroegere woonplaatsen. De bewoners zijn in de zomer van 2014, tijdens de razendsnelle opmars van Islamitische Staat in Irak, vrijwel allemaal gevlucht. Velen van hen hebben een min of meer veilig heenkomen gevonden in de autonome Koerdische regio in Noord-Irak, veel anderen zijn naar westerse landen gevlucht.
Wantrouwen
Bekend is dat deze christenen vaak niet willen terugkeren omdat ze de situatie ook na de verdrijving van de terroristen van IS te gevaarlijk vinden. Met name het wantrouwen jegens soennitische Arabische moslims zit bij de meesten diep. Volgens hen is er geen toekomst meer voor christenen in de omgeving van Mosul.