„Alleen toestemmingswet voor eerste troonopvolg(st)er
Oud–voorzitter van de Tweede Kamer Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) vindt dat in de toekomst alleen de eerste in lijn van troonsopvolging de regering toestemming aan het parlement moet laten vragen voor zijn of haar huwelijk.
Dat schrijft ze in het voorwoord bij Vrouwen van Oranje, een boek van Jan Hoedeman en Remco Meijer, Koninklijk Huis–specialisten van De Volkskrant. De publicatie over de nieuwe prinsessen werd dinsdag in Den Haag gepresenteerd.
„De regering zou alleen voor erfprinses Amalia en haar latere prins–gemaal een Toestemmingswet kunnen voorleggen aan de Verenigde Vergadering", overweegt Van Nieuwenhoven. Amalia’s eventuele broers en zussen behouden in de optiek van Van Nieuwenhoven wel hun rechten. Mocht de nood aan de man komen en één van de anderen tot de troon worden geroepen, dan kan die op zijn of haar beurt alsnog toestemming vragen. Als de koning(in) in spe al is gehuwd, kan dat eventueel met terugwerkende kracht, aldus Van Nieuwenhoven in een mondelinge toelichting.
Mocht de partner worden afgekeurd, dan komt gewoon de volgende in de lijn van troonsopvolging aan bod, stelt Van Nieuwenhoven zich voor. Vooralsnog is er aanbod genoeg.
Van Nieuwenhoven heeft na de behandeling van vier Toestemmingswetten (Willem–Alexander, Constantijn, Maurits en Bernhard jr) geconstateerd dat politci „zich soms wat ongemakkelijk voelen om een oordeel te geven over twee mensen die willen trouwen". Bovendien is die toestemming voor de meeste prinsen en prinsessen helemaal niet nodig, omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze ooit op de troon zullen belanden. Intussen hebben ze wel te maken met beperkingen in hun bewegingsvrijheid en zijn de premiers verantwoordelijk.
Van Nieuwenhoven vindt in elk geval begrip bij Winnie Sorgdrager, die als minister van justitie (D66) de Toestemmingwet voor het huwelijk van prins Maurits mee–indiende. Zij bouwt wel één reserve in. Sorgdrager zegt in het boek: „Wees nou beperkt in de huwelijken die je staatsrechterlijk gaat optuigen. Wat mij betreft waren het nu alleen prins Willem–Alexander en prins Constantijn geweest. Twee per generatie is genoeg. Dat betekent dat erfprinses Amalia en één volgend broertje of zusje toestemming voor hun huwelijk zouden moeten vragen. Ook als dat gezin vijf kinderen zou tellen. De rest niet."