Buitenland

Is Boko Haram binnen enkele weken verslagen?

Nog een paar weken, en dan zijn de laatste bolwerken van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria opgeruimd. Dat stelde de Nigeriaanse generaal Lucky Irabor woensdag tegenover persbureau Reuters. Vier redenen waarom Boko Haram daarmee nog niet verslagen is.

Mark Wallet
1 September 2016 18:58Gewijzigd op 16 November 2020 06:08
Hulpverleners spreken met twee meisjes die langer dan 12 maanden door Boko Haram gevangen zijn gehouden: Hafsat Ibrahim (l.) en Fatima Salisu (2e van rechts). beeld AFP, Aminu Abubakar
Hulpverleners spreken met twee meisjes die langer dan 12 maanden door Boko Haram gevangen zijn gehouden: Hafsat Ibrahim (l.) en Fatima Salisu (2e van rechts). beeld AFP, Aminu Abubakar

1. Dit hebben we vaker gehoord.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari verklaarde vlak voor Kerst vorig jaar dat Boko Haram „bijna volledig” was verslagen. „Ik denk dat we, technisch gezien, de oorlog hebben gewonnen.”

Hoewel het leger Boko Haram in belangrijke mate heeft weten terug te dringen, wist de groep dit jaar nog zeer geregeld toe te slaan met aanslagen in Nigeria en buurlanden als Tsjaad. De terreurgroep heeft zich bovendien voor een groot deel teruggetrokken in de onherbergzame Sambesibossen en het zal moeilijk zijn hem daar te verslaan.

2. Recente scheuring binnen de groep is niet per se goed nieuws.

In augustus werd duidelijk dat Boko Haram gescheurd is in twee facties: die van leider Abubakar Shekau en die van Abu Musab al-Barnawi. In een videoboodschap keerde de laatste zich onder meer tegen het feit dat Boko Haram onder Shekau zeer veel moslimslachtoffers heeft gemaakt. Daarentegen benadrukte Barnawi dat hij het aantal aanvallen op christenen zal opvoeren. Barnawi zei bovendien te geloven in een westers complot om de regio te christianiseren, onder meer via hulporganisaties.

Een scheuring kan duiden op verzwakking: duidelijk is in ieder geval dat Shekau geen controle heeft op de hele groep. Tegelijkertijd wijzen analisten erop dat interne frictie niet zelden tot meer geweld leidt, omdat beide groepen zich willen bewijzen. Eerdere rivaliteit binnen terreurgroepen in Afrika, zoals in Mali, leidden allesbehalve tot het einde van de gewelddadigheden.

Bovendien is dit niet de eerste openlijke scheuring binnen Boko Haram: in 2012 ontstond de groep Ansaru. Die legde zich onder meer toe op kidnappings.

3. Het geweld kan zich verplaatsen.

Het geweld zal zich „vrijwel zeker” verplaatsen naar Kameroen en Niger, maar mogelijk ook naar de zuidelijke Nigeriaanse stad Lagos, zei een voormalige Amerikaans ambassadeur in Nigeria, John Campbell, deze week op de Nigeriaanse nieuwssite Punch. „De paradox is dat een versplinterd Boko Haram met rivaliserende leiders op korte termijn minder dreiging kan betekenen voor Nigeria, maar een grotere voor de regio en westerse individuen en belangen.”

4. Er zal weer een nieuwe groep opstaan.

„Zelfs als de Nigeriaanse veiligheidsdiensten in staat zullen zijn om Boko Haram op korte termijn te vernietigen en Shekau en Barnawi te doden, dan zal er waarschijnlijk een nieuwe extremistisch islamistische beweging opstaan”, stelt Campbell. Die zou in zijn ogen nog weleens gewelddadiger kunnen zijn, door sterkere banden met organisaties zoals IS en al-Qaida.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer