Nieuwe president Temer zelf ook in opspraak
De 75-jarige Michel Miguel Elias Temer Lulia, die woensdag is beëdigd als president van Brazilië, is niet van onbesproken gedrag. Hij werkte zijn voorganger en voormalig coalitiepartner Dilma Rousseff weg door haar van gesjoemel met de staatsbegroting te beschuldigen, maar moet zelf evenzeer vrezen vroegtijdig te struikelen over een corruptieschandaal.
Temer is eerder deze zomer door een corruptieverdachte rechtstreeks beticht van het aannemen van steekpenningen voor zijn campagnekas. Partijgenoten van Temer wilden het onderzoek naar de zaak saboteren zodra hij interim-president werd, verklaarde oud-senator Sergio Machado in juni. Het geld kwam volgens Machado oorspronkelijk van zijn werkgever Petrobras, het staatsoliebedrijf dat de spil is in een omvangrijke corruptiezaak die al tal van politici in verlegenheid heeft gebracht.
Temer is lid van de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB) en was tot 2011 voorzitter van deze bestuurderspartij. Die taak moest hij neerleggen omdat hij vicepresident werd en dat niet samen kan gaan. Temer was in zijn lange politieke loopbaan tweemaal voorzitter van het huis van afgevaardigden. Populair werd hij echter nooit en het lijkt uitgesloten dat hij ooit via normale verkiezingen als president zou zijn gekozen.
De door de wol geverfde politicus wordt gezien als een vertegenwoordiger van de rijke elite in Brazilië, anders dan Rousseff, die door het volk werd gedragen. Hij zal in 2018 niet aan de presidentsverkiezingen meedoen. Dat maakt hem vrijer om eventuele impopulaire maatregelen te nemen. Temer heeft al een reeks bezuinigingen aangekondigd en wil ook het pensioenstelsel hervormen. Zo hoopt hij de Braziliaanse economie uit het slop te trekken.
Temer, een telg uit een Libanese familie die zich in Brazilië vestigde, kwam ter wereld in Tietê, in de staat São Paulo. Hij heeft rechten gestudeerd en doceerde aan de universiteit van São Paulo.