Nog steeds veteranen bij Airborne-herdenking
Het zijn er niet veel meer, maar er komen nog steeds veteranen naar de Airborne-herdenkingen die in september in de regio Arnhem plaatshebben.
„De jongste mannen die in september 1944 hebben meegevochten in de Slag om Arnhem, zijn nu zelf al rond de 90 jaar. Op die leeftijd maakt bijna niemand meer internationale reizen”, zegt een woordvoerder van de Stichting Airborne Herdenkingen.
Hoeveel veteranen er ditmaal precies komen is nog niet duidelijk, aangezien er veel plaatselijke organisaties zijn die oud-strijders uitnodigen. Tussen de twintig en dertig, is de algemene schatting.
De herdenkingsmaand begint zaterdag met de Airborne Wandeltocht, de grootste eendaagse wandelmars ter wereld. De wandeltocht werd 1946 voor het eerst gehouden om geld in te zamelen voor geallieerde oud-strijders die hun in Nederland gevallen kameraden wilden opzoeken. Een deel van de opbrengst van de tocht is nog steeds voor dat doel bestemd.
Met de Airborne Wandeltocht lopen zo’n 36.000 mensen mee. De NS laat zaterdag alle treinen op het traject Arnhem - Utrecht v.v. stoppen in Oosterbeek en zet ook extra treinen in. Bezoekers die met de auto komen, moeten verplicht parkeren op een terrein in Wolfheze en kunnen daar een pendelbus nemen.
Oosterbeek is afgesloten voor verkeer en dat geldt ook voor de provinciale weg N224 tussen Arnhem en Ede. Die weg is op 17 september weer afgesloten vanwege de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede. Meer dan zevenhonderd parachutisten uit Amerika, Engeland en Nederland doen daar de droppings van september 1944 na.
Op de hei is ook een officiële herdenking. De grote Airborne Herdenking is op zondag 18 september op de begraafplaats in Oosterbeek waar meer dan 1750 geallieerde militairen liggen begraven die in september 1944 sneuvelden. Deze herdenking trekt steeds meer belangstelling. Vorig jaar waren er duizenden toeschouwers.