„Mooie druiventros maakt nog geen goede wijnoogst”
„Ik ben op dit moment de meest tevreden boer van Nederland. Mijn druivenstokken hebben er nog nooit mooier bij gestaan dan nu. Als dat zo blijft, hebben we een heel mooi wijnjaar te pakken. Maar: een mooie druiventros zegt nog niks over een goede wijnoogst.”
Matthieu Hulst is eigenaar van wijngoed de Apostelhoeve in Maastricht. De wijngaard is opgericht in 1970 en daarmee het oudste moderne wijngoed van Nederland met de grootste opbrengst van 50.000 flessen per jaar. „De druiven zien er supergezond uit en het blad is kwalitatief top. Dat is belangrijk, want goed blad duidt op een goede suikeraanmaak in de wijn. Suiker bepaalt voor een groot deel de smaak van de wijn.”
Weerdiensten maakten eerder deze week bekend dat de zomer van 2016 in de top 10 van warmste zomers komt. Hulst: „Vooral de hoge nachttemperaturen doen de wijnbouw veel goed. Maar de start van dit seizoen is moeilijk geweest. Er viel abnormaal veel regen in mei en juni en bij sommige collega’s is het seizoen daardoor totaal mislukt. En we moeten nog afwachten natuurlijk: september moet een mooie maand worden. De hele oogst kan in een minuut weg zijn door een hagel- of stortbui.”
Niks bijzonders
„Precies”, reageert Freek Verhoeven van Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek (Gelderland). De Colonjes is qua omvang de grootste Nederlandse wijngaard. „Volgens mij wordt 2016 een gewoon wijnjaar, niks bijzonders. Door het slechte voorjaar zijn de druiventrossen niet goed bevrucht. Ze dragen minder vrucht dan zou moeten. Als het in september mooi blijft, maakt dat de mindere start wel goed. Maar je weet het pas als de oogst binnen is. Geen minuut eerder.”
In Nederland zijn tegenwoordig ongeveer 150 commerciële wijnbedrijven. Zij produceren samen ongeveer een miljoen flessen wijn per jaar. Daarvan is 65 procent witte wijn en de rest rode. Rosé en champagne worden in Nederland nauwelijks gemaakt.
Duur
De wijnbouw is een intensief beroep. Het bewerken van de stokken kost gemiddeld 600 uur per hectare per jaar. Dat maakt het werk duur. Volgens de Nederlandse Vereniging Wijn Producenten kan in Nederland vrijwel niemand uitsluitend van de wijnbouw leven.
Nederlandse wijnboeren zijn wel blij met het heldere en zonnige weer van dit moment. „De zon maakt de druivenschillen rijper. Rijpere schillen maken meer suiker aan en daarvan wordt de wijn uiteindelijk zoeter. ’t Is alleen een beetje te warm voor een druif. En ja, het weer kan zomaar omslaan en dan is het een slecht wijnjaar”, zegt Verhoeven.
Solarisdruif
Dat voorbehoud maakt Hans Spiering van het Wijngaardeniersgilde ook. Bij het Wijngaardeniersgilde zijn de meeste commerciële en hobbywijnbouwers aangesloten. Spiering zwakt de opgetogen verwachting af van wijnboer Diederik Beker van het Betuws Wijndomein in Erichem (Betuwe). „Op dat wijngoed staan veel stokken van de Solarisdruif. Die soort wordt gebruikt als ondersteuning voor klassieke druivenrassen. Als het ware het zout in de aardappelen. Solaris wordt heel vroeg geoogst, maar het levert geen eigen flessen op. De oogst van Solaris ziet er nu goed uit, maar op de andere wijndruiven moeten we toch echt gewoon nog wachten. Eén heftige hagelbui en we hebben helemaal geen wijnjaar, zelfs niet een slechte oogst.”