Kerk & religie

CAMA richt zich meer op stichten gemeenten

De CAMA Gemeenten Nederland (CGN) gaan zich explicieter bezighouden met het stichten van nieuwe gemeenten.

Kerkredactie
20 April 2004 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Dat meldt CAMA-medewerker Leendert Post, tevens voorganger van een CAMA-gemeente in Houten. „De laatste jaren zijn er weliswaar verschillende CAMA-gemeenten bijgekomen, maar dat waren vrijwel zonder uitzondering lokale evangelische gemeenten die zich bij nader inzien toch wilden aansluiten bij een landelijke denominatie.”

Op de komende algemene ledenvergadering, op 8 mei, zullen zich opnieuw twee gemeenten aansluiten. Op dit moment telt de CAMA-beweging Nederland, die haar hoofdkantoor heeft in Mijdrecht, ruim twintig gemeenten. Wereldwijd zijn er 20.000 CAMA-gemeenten, verspreid over zo’n zestig landen.

De CAMA Gemeenten Nederland willen zich weer meer gaan richten op hun „corebusiness”, aldus Post: het stichten van nieuwe gemeenten. „Daarvoor zijn inmiddels ook fondsen vrijgemaakt. Binnen enkele weken zal bekend worden gemaakt waar we een nieuwe gemeente willen gaan stichten.”

Dat zal in elk geval gebeuren in een regio waar het evangelisch geluid nog niet zo sterk klinkt, zegt ds. J. A. Schippers, voorganger van CAMA Zoetermeer en bestuurslid van CAMA Gemeenten Nederland. „We onderzoeken op dit moment waar er wat dat betreft nog witte vlekken, open gebieden zijn. Op de tweejaarlijkse algemene ledenvergadering zal hierover meer bekendgemaakt worden. Er zal een extensiewerker worden aangesteld, waarvoor een apart fonds is gecreëerd. Deze zal zich specifiek met gemeentestichting -op de nog bekend te maken plaats- gaan bezighouden.”

CAMA staat voor Christian & Missionary Alliance. De CAMA-gemeenten zijn aangesloten bij de Alliance World Fellowship (AWF). Oprichter van de beweging is de Amerikaanse opwekkingsprediker A. B. Simpson (1843-1919). Kenmerkend voor de gemeenten, die onderling overigens sterke verschillen vertonen, is een sterke nadruk op de noodzaak van zending. „De gemeente is Gods leger en heeft een duidelijke missie.” Een ander element is bijvoorbeeld het zalven van zieken tijdens gebedsdiensten. Het CAMA-mission statement zegt: „Wat onze focus is: Jezus Christus leren kennen; Hem verhogen als Verlosser, Heiligmaker, Heelmeester en komende Koning; vervullen van de Grote Zendingsopdracht. Wat de taak is: mensen bereiken met het Evangelie, hen vormen tot discipelen in op Jezus Christus gerichte gemeenten; hen mobiliseren tot actieve betrokkenheid bij zending, tot het stichten van gemeenten in eigen land en wereldwijd, onder onbereikte volken.” CAMA-Nederland werkt hierbij samen met andere zendingsorganisaties, waaronder de GZB en de Evangelische Alliantie.

Al vele jaren zijn de CAMA Gemeenten Nederland in gesprek met de Broederschap van Baptistengemeenten in Nederland (BBN). In 2001 werd de verwachting uitgesproken dat een fusie binnen twee jaar tot stand zou zijn gekomen. Nog altijd is het echter niet zo ver. „We zijn nog steeds in bespreking”, zegt ds. Schippers. „De intentie om te fuseren is er nog steeds. Over de meeste zaken zijn we het ook eens: de statuten, de geloofsbelijdenis, de werkvelden - alle documenten zijn gereed. Het cruciale punt op dit moment is het feit dat wij zijn aangesloten bij de AWF. Voor ons is dat wezenlijk, maar voor de BBN niet: onafhankelijkheid is voor hen heel belangrijk. CAMA-gemeenten zijn óók onafhankelijk, de AWF is ook niet een soort synode. De naam zegt het al: het is een fellowship, een broederschap. Maar een jaar geleden hebben wij uitgesproken dat wij verbonden willen blijven met de AWF.”

Hoelang het fusieproces nog kan duren, „daar is geen peil op te trekken”, aldus ds. Schippers. „Bij wijze van spreken zou de BBN nog deze week groen licht kunnen geven.”

Deze week zal dat in elk geval niet meer gebeuren. „De intentie om te fuseren is er nog altijd”, zegt ds. J. A. Jansen, voorzitter van de BBN en predikant in Sneek. „We willen graag samengaan. In november 2002 waren we ook op heel veel punten -de gezamenlijke belijdenis, de statuten, het huishoudelijk reglement, de organisatie, de financiële aanpak- tot overeenstemming gekomen. Daarná, en ik betreur dat, is het lidmaatschap van de fusie van de AWF een belangrijke rol gaan spelen - wat nooit een punt van punt van onderhandelen was geweest.” Niettemin, zegt hij, „willen we de besprekingen weer gaan oppakken.”

Momenteel houden de CAMA Gemeenten Nederland en CAMA Zending de vierjaarlijkse assemblee van de AWF, ditmaal in Dalfsen. Hoofdspreker is dr. Ravi Zacharias.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer