Goede doelen beleggen weer in aandelen
Steeds vaker stoppen goede doelen hun geld weer in aandelen. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag op basis van cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).
Na de crisis in 2008, toen ze fors verlies leden op hun beleggingen in aandelen, meden de goede doelen de beurs. Ze kozen voor relatief veilige obligaties, maar die leveren steeds minder op. Hetzelfde geldt voor spaarrekeningen. Rentes zijn sterk gedaald doordat de Europese Centrale Bank op grote schaal schuldpapier opkoopt.
In 2014 waren er 93 Nederlandse goede doelen met beleggingen, bevestigt het CBF. De organisaties met de grootste belegde vermogens zijn Natuurmonumenten, het Leger des Heils, KWF Kankerbestrijding en het Oranje Fonds. Zij hadden eind vorig jaar samen ruim 1 miljard euro belegd.
Volgens het FD investeert het Leger des Heils ondertussen weer 25 procent van zijn 61 miljoen euro beleggingskapitaal in aandelen. „Op een rekening zetten levert niets op”, verklaart majoor Stuart Evans, financieel secretaris van het Leger, in de krant. Het Oranje Fonds, dat 250 miljoen euro belegt, heeft driekwart van zijn obligatieportefeuille verkocht en investeert nu 38 procent van zijn beleggingskapitaal in aandelen.
Hulporganisatie Woord en Daad, met een begroting van 30 miljoen euro, belegt uit principe niet, meldt directeur Jan Lock desgevraagd. „Wij vinden dat we onze inkomsten zo veel mogelijk aan ons doel moeten besteden. Geld dat we niet direct nodig hebben zetten we tijdelijk vast in deposito’s. Dat betreft maximaal 1,5 miljoen euro voor enkele maanden tot een jaar.”