Tevreden over eerste baan? Dan later gezonder
De mate waarin je tevreden bent over de baan die je uitoefent op je twintigste en dertigste levensjaar, zal bepalend zijn voor je gezondheidstoestand als je veertig bent.
In een studie uitgevoerd door onderzoekers van de staatsuniversiteit van Ohio (VS) is nagegaan in hoeverre je werk tijdens je jaren als twintiger en dertiger bepalend is voor je gezondheid zodra het veertigste levensjaar is bereikt.
De sociologen Jonathan Dirlam en Hui Zheng maakten gebruik van onderzoeksgegevens van 6432 personen over de gelukservaringen rond arbeid, waarbij de proefpersonen op een schaal van 1 tot 4 moesten aangeven hoe gelukkig hun baan hen maakte. Niveau 1 gaf daarbij aan dat ze erg ontevreden waren over de huidige baan, niveau 4 dat ze erg tevreden waren.
Slaapproblemen
Alle deelnemers werden opnieuw onderzocht na hun veertigste verjaardag, waarbij ook hun gezondheidstoestand werd bekeken. Mensen die op jonge leeftijd aangaven dat ze „erg ontevreden” waren met hun baan bleken veel vaker gezondheidsproblemen te signaleren, met name op het vlak van mentale gezondheid en slaapproblemen.
Degenen die aangaven dat ze op jonge leeftijd een baan uitoefenden die hun weinig voldoening gaf en ook op latere leeftijd geen baan vonden die hun meer geluk bracht, signaleerden niet alleen mentale problemen zoals depressie en extreem piekeren, maar ook fysieke klachten zoals rugpijn en verkoudheden. „De hoge mate waarin mensen met een lage arbeidstevredenheid mentale problemen aangeven, kan een voorspelling zijn van toekomstige fysieke kwalen”, aldus Hui Zheng.