Meer ADHD bij kind door vet en suiker tijdens de zwangerschap
Ongezond eten tijdens de zwangerschap kan gedragsproblemen en ADHD veroorzaken bij kinderen. Dat stellen Britse onderzoekers in een deze week verschenen artikel in het tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry.
De wetenschappers, verbonden aan King’s College London en de universiteit van Bristol, ontdekten dat een vet- en suikerrijk voedingspatroon van de moeder tijdens haar zwangerschap kan leiden tot een hoger risico op gedragsproblemen bij jonge kinderen en ADHD op latere leeftijd.
Al eerder bleek uit onderzoek dat een voedingspatroon tijdens de zwangerschap dat arm is aan goede voedingsstoffen gelinkt kan worden aan ADHD. Hetzelfde geldt voor overmatige stress bij de moeder.
In het nieuwe onderzoek werden 83 jonge kinderen met duidelijke gedragsproblemen vergeleken met 81 kinderen met weinig gedragsproblemen. De onderzoekers konden achterhalen hoe de voeding van hun moeders tijdens de zwangerschap wijzigingen veroorzaakte in het gen IGF2. Dit gen speelt een rol bij de ontwikkeling van delen van het brein die gerelateerd zijn aan ADHD.
Hongersnood
Een soortgelijke wijziging van het IGF2-gen werd eerder al aangetoond bij Nederlandse kinderen van vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hongersnood kenden.
De onderzoekers ontdekten dat een voedingspatroon met veel vet en suiker afkomstig van vooral kant-en-klaarmaaltijden, gepaard ging met een hoger gehalte aan IGF2 in de kinderen.
Kinderen die op jonge leeftijd gedragsproblemen ontwikkelden, hadden hierdoor ook meer kans op de ontwikkeling van ADHD in de leeftijd van 7 tot 13 jaar.
„Onze bevindingen tonen het belang aan van gezonde en evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap omdat dit uiteindelijk de symptomen van ADHD en gedragsproblemen bij kinderen kan voorkomen”, zegt onderzoeker Edward Baker van King’s College London.
Hij voegt er wel aan toe dat sommige vetten zoals bijvoorbeeld omega-3-vetzuren uit vis, walnoten en kip wel belangrijk zijn voor een goede hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Op die vetzuren moet dus niet beknibbeld worden, integendeel.