Binnenland

Dierenasiels propvol met zwerfkatten

Het aanbieden van zwerfkatten en afgedankte poezen en katers aan dierenasiels neemt deze zomerperiode grote en soms extreme vormen aan. Dat melden dierenasiels verspreid over het land.

Gerard den Elt
17 August 2016 19:07Gewijzigd op 16 November 2020 05:47
DEN HAAG. Twee jonge katten kijken in het dierenasiel in Den Haag door de tralies naar de vrije buitenwereld.   beeld ANP, Inge van Mill
DEN HAAG. Twee jonge katten kijken in het dierenasiel in Den Haag door de tralies naar de vrije buitenwereld.  beeld ANP, Inge van Mill

Oorzaak is mogelijk de explosie aan nesten van zwerfkatten, In asiels in Rijnmond en Utrecht is het aanbod veel groter dan in andere zomers, in Drenthe is de situatie normaal voor deze tijd.„In andere jaren zaten we rond deze tijd gemiddeld aan de 119 katten, nu zijn het er 140”, zegt Rianne Berndsen van het dierenasiel in Utrecht over deze stijging van circa 15 procent.

De Zwerfkattenopvang Rijnmond berichtte eerder in de zomer al over de stijging van het aantal zwerfkatten op straat en het aantal nestjes met kittens. De zomerperiode is altijd wat drukker, maar volgens de Zwerfkattenopvang is het dit jaar „wel heel extreem.”

In het Drents Dierentehuis in Beilen zitten op dit ogenblik 300 katten, het gebruikelijke aantal in de zomerse piekperiode. Jaarlijks vangt beheerder Alwin Tol daar circa 1800 katten op, met ondersteuning van gastgezinnen.

Tol spreekt van een vooralsnog onuitroeibaar probleem. „Katten zijn enorm vruchtbaar en hebben soms meerdere nestjes per jaar. Zonder verplichte sterilisatie en castratie zie ik daarvoor geen oplossing”, zegt Tol. „Sommige kattenbezitters denken dat het nodig is om vóór de sterilisatie de poes te laten jongen. Kijk maar op Marktplaats: die staat vol met kittens die gratis af te halen zijn.”

De kattenproblematiek in de zomer is van alle tijden. In de asiels zitten ruwweg 50.000 katten. In de natuur dolen nog zeker 135.000 katten rond; sommige schattingen gaan zelfs uit van een veelvoud.

De stichting Amivedi, die zich met behulp van vrijwilligers sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland, meldt dat er van half augustus vorig jaar tot half augustus dit jaar precies 11.367 katten als vermist zijn opgegeven. Dat zijn katten die zijn weggelopen of tijdens de vakantie van de baasjes op zoek zijn gegaan naar een nieuw tehuis, zegt landelijk coördinator Rosemarie van der Vegte van Amivedi.

Zij ziet weliswaar een stijgende tendens deze zomer, maar kan nog niet zeggen of het aantal weggelopen of vermiste katten uiteindelijk is toegenomen. Het seizoen duurt namelijk tot medio september. Het beeld dat mensen hun huisdier liefdeloos achterlaten, klopt in haar ogen niet. „Vaak vult een aardige buurman het etens- en waterbakje, maar besluit een kat zelf op zoek te gaan naar zijn baasje”, aldus Van der Vegte. Zij ziet maar één oplossing voor dit jaarlijks terugkerende probleem: het chippen van de kattenpopulatie van circa 2,6 miljoen dieren. Dan zijn kat en baasje aan elkaar gekoppeld. „Dan kunnen we ook veel sneller de eigenaar met zijn huisdier herenigen”, zegt Van der Vegte.

Het chippen en steriliseren is echter een kostbare zaak. Chippen kost tussen de 25 en de 60 euro, castreren en steriliseren tussen de 90 en de 200 euro. „De vraag is natuurlijk wie dat betaalt”, zegt Rianne Berndsen van het asiel in Utrecht. Collega Alwin Tol ziet vanuit Drenthe nog een hoop praktische problemen. „Veel nestjes van boerderijkatten zullen niet snel gechipt worden. En het chippen van zo veel katten is –anders dan bij honden– veel moeilijker te controleren. Ik vrees dat we met dit probleem nog wel even te maken zullen hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer